Cele zece porunci ale Dragobetelui

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 25.02.2015 12:39 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

9 lucruri de ştiut despre Dragobete

# Dragobetele este o sarbatoare de origine dacica celebrata de romani pe 24 februarie.
# Dragobetele, numit şi Navalnicul sau Logodnicul Pasarilor, fecior chipeş şi puternic, aduce iubirea in casa şi in suflet.
# Ion Ghinoiu, in „Obiceiuri populare de peste an – Dicţionar” (1997), asociaza numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populara romaneasca: „zeu tanar al Panteonului autohton cu data fixa de celebrare in acelaşi sat, dar variabila de la zona la zona (...), patron al dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile romaneşti”, fiind identificat cu „Cupidon, zeul dragostei in mitologia romana, şi cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca”. Autorul ofera detalii despre familia acestuia, numindu-l „fiu al Babei Dochia şi cumnat cu eroul vegetaţional Lazarica”.
# Dicţionarul menţioneaza (in plan secund) ca Dragobete este şi o „sarbatoare dedicata zeului dragostei cu acelaşi nume”. Romulus Vulcanescu in „Mitologia romana” (din 1985) il descrie ca o „faptura mitica”, fiind „tanar, voinic, frumos şi bun”.
# Simeon Florea Marian, in „Sarbatorile la romani” (1898-1901, reeditare din 1994), a scris ca „in mai multe comune din Muntenia” şi mai ales in Oltenia, sarbatoarea creştina „Aflarea capului Sf. Ioan Botezatorul” (din 23 februarie) „se numeşte Dragobete”. El a afirmat ca dupa credinţa poporului, aceasta este ziua in care toate pasarile şi animalele se imperecheaza.
# Dragobetele mai poate fi intalnit şi sub denumirea de „Dragomir”, cunoscut ca un cioban care o insoţeşte pe Baba Dochia in calatoriile prin munţi, dar reprezinta de asemenea şi o figura pozitiva, simbol al primaverii, iar de ziua lui se sarbatorea innoirea firii şi se pregatea de primavara.
# O alta reprezentare a acestuia este cea a unei plante, numite Navalnic, in folclor fiind raspandita ideea ca Maica Domnului l-a transformat in aceasta pe Dragobete deoarece el a incercat din nesabuinţa sa-i incurce cararile.
# Dragobetele mai are şi alte nume: „Cap de primavara”, „Cap de vara”, „Sant Ion de primavara”, „logodnicul pasarilor”, „Dragomiru-Florea” sau „Granguru”.
# Nicolae Constantinescu a declarat ca a descoperit un document in care Bogdan Petriceicu Hasdeu confirma 1 martie ca ziua in care se sarbatorea Dragobetele. Imbracaţi de sarbatoare, fetele şi flacaii se intalneau in faţa bisericii şi plecau sa caute prin paduri şi lunci, flori de primavara. Daca se gaseau şi fragi infloriţi, aceştia erau adunaţi in buchete şi se puneau ulterior in lautoarea fetelor, timp in care se rosteau cuvintele: „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toata lumea sa fiu draga / Uraciunile sa le desparţi”. Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar in jurul lor stateau şi vorbeau fetele şi baieţii. La ora pranzului, fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit zburatorit, urmarite de cate un baiat caruia ii cazuse draga. Daca baiatul era iute de picior şi o ajungea, iar fata il placea, il saruta in vazul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele saruta fetele!.

Cele zece porunci ale Dragobetelui

!.In aceasta zi, oamenii mai in varsta trebuiau sa aiba grija de toate animalele din ograda, dar şi de pasarile cerului.
2.Nu se sacrificau animale pentru ca astfel s-ar fi stricat rostul imperecherilor.
3.Femeile obişnuiau sa atinga un barbat din alt sat, pentru a fi dragastoase intreg anul.
4.Fetele mari strangeau de cu seara ultimele ramaşiţe de zapada, numita zapada zanelor, iar apa topita din omat era folosita pe parcursul anului pentru infrumuseţare şi pentru diferite descantece de dragoste.
5.Barbaţii nu trebuie sa le supere pe femei, sa nu se certe cu ele, pentru ca altfel nu le va merge bine in tot anul.
6.Tinerii considera ca in aceasta zi trebuie sa glumeasca şi sa respecte sarbatoarea pentru a fi indragostiţi tot anul.
7.Iar daca in aceasta zi nu se va fi intalnit fata cu vreun baiat, se crede ca tot anul nu va fi iubita de nici un reprezentat al sexului opus.
8.In aceasta zi, nu se coase şi nu se lucreaza la camp şi se face curaţenie generala in casa, pentru ca tot ce urmeaza sa fie cu spor.
9.In unele sate se scotea din pamant radacina de spanz, cu multiple utilizari in medicina populara.
10.Nu ai voie nici sa plangi in ziua de Dragobete. Se spune ca lacrimile care curg in aceasta zi sunt aducatoare de necazuri si suparari in lunile care vor urma.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.