Cine-i FEMEIA SUPERSPION din ROMANIA care l-a influentat (si) pe JAMES BOND?...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 06.03.2016 12:01 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Serviciul Roman de Informaţii recomanda volumul Vera Atkins. Povestea celei mai importante agente secrete originare din Romania din al Doilea Razboi Mondial, aparut cu ceva timp in urma la Polirom, semnata de William Stevenson.

William Stevenson reconstituie cu o fidelitate captivanta viaţa şi personalitatea unei femei-model pentru serviciile de informaţii din intreaga lume - Vera Maria Rosenberg.
Nascuta in Romania, la 16 iunie 1908, la Galaţi, Vera frecventa inalta societate bucureşteana şi era o apropiata a ambasadorului german Friedrich Werner von der Schulenburg, fiind recrutata de serviciile de informaţii britanice de foarte tanara.
Pentru a-şi disimula originea evreiasca, Vera şi-a schimbat numele, şi, dupa ce s-a stabilit in Marea Britanie, a participat la numeroase misiuni secrete, remarcandu-se prin curaj şi inteligenţa. A avut o ascensiune fulminant de rapida, ajungand in fruntea serviciului de operaţiuni speciale, SOE, creat de Winston Churchill.

Cand a murit, la 24 iunie 2000, la Hastings, in Anglia, chiar şi The Guardian a gasit de cuviinţa sa marcheze momentul printr-un articol cuprinzator: O forţa in spatele operaţiunilor SOE in Franţa pe timp de razboi, ea a combinat loialitatea, creierul şi un zambet serafic...

Vera vorbea fluent limbile engleza, franceza, romana şi germana.
Atkins era numele de fata al mamei, refugiata din Rusia in urma pogromurilor.
Tatal, Max Rosenberg, om de afaceri şi bancher evreu, nascut in Germania, a avut succes in Romania, unde a facut avere considerabila.
In anii 1930, acesta ajunsese sa-l consilieze pe regele Carol al II-lea in chestiuni financiare.

Autorul seriei de romane James Bond, scriitorul şi fostul spion Ian Fleming, care a cunoscut-o bine pe Vera, din perioada cand au lucrat amandoi pentru Serviciul de Operaţii Speciale britanic, SOE (Special Operations Executive), s-a inspirat din personalitatea ei pentru a construi personajul Moneypenny, şefa superagentului majestaţii sale, celebrul 007.
Rolul Verei in SOE a fost sa organizeze rezistenţa pe teritoriul ocupat de germani, sa puna la cale acte de terorism şi sabotaj impotriva maşinariei de razboi germane.
Oamenii ei au aruncat in aer poduri şi trenuri, au cules informaţii.
Atkins a paraşutat oameni, muniţie şi armament, staţii de emisie recepţie, a pregatit „ziua Z” a debarcarii in Normandia.
In 1987, guvernul Franţei i-a acordat Verei Atkins Legiunea de onoare pentru activitatea de coordonare şi sprijinire a Rezistenţei franceze şi pentru aportul ei la eliberarea Franţei de sub ocupaţia germana.

Vera Atkins a manifestat abilitaţi formidabile şi la interogatorii.
In martie 1946, l-a interogat pe Rudolf Hoess, comandantul german de la Auschwitz, care a traia deghizat ca fermier.
Cand a fost intrebat daca era adevarat ca el a provocat moartea a 1,5 milioane de evrei, Rudolf Hoess a protestat indignat ca informaţiile au fost greşite: cifra reala a fost 2.345.000...

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.