Comitele de Timis Pippo Spano, un erou uitat

Scris de Costin Stefan | Publicat in 03.02.2012 09:56 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Un personaj de legenda, ce avea sa marcheze istoria acestor meleaguri, este Pippo Spano, pe numele sau adevarat Philip Scolari. 

Fiul unui negustor florentin sărac, născut la Tizzano, langa Florenta, el apare menţionat pentru prima dată în Ungaria în jurul anului 1382,când a intrat în serviciul de trezorier al lui Sigismund de Luxemburg primind in proprietate castelul Simontornya (Simonsthurm). Serviciile oferite Coroanei, cum ar fi furnizarea de resurse pentru lupta împotriva turcilor, au condus la numirea sa in calitate de administrator al minelor de aur din regat.
Numit comite de Timiş în anul 1404 de către regele maghiar Sigismund de Luxemburg, Pippo Spano s-a remarcat in bataliile impotriva turcilor, dar si in plan diplomatic, mediind relatiile cu imparatul bizantin, dar si cu principele roman Mircea cel Batran. Cu abilitati remarcabile, el s-a implicat in politica regatului devenind guvernator al Ungariei si unul dintre eroii medievali, precursor al Renasterii. A fost îngropat în oraşul Alba Iulia alaturi de mausoleul regilor Ungariei.
Legenda spune că acesta a fost executat ca trădător după ce a fost torturat, fiind suspectat ca a tradat intr-o lupta impotriva venetienilor, acceptand mită de la acestia. Cu toate acestea, tot legenda ne dezvaluie ca la inmormantarea sa a participat chiar împăratul Sigismund.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.