COMUNISTII i-au scos CARTILE din BIBLIOTECI si i-au INTERZIS sa mai PUBLICE. ANA BLANDIANA la borna 75. LA MULTI ANI!...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 25.03.2017 08:02 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Otilia Coman s-a nascut la Timişoara, la 25 martie 1942, ca fiica a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timiş.

Dupa retrocedarea Ardealului de Nord in 1944 familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatal poetei a slujit ca preot la Biserica cu Luna, catedrala ortodoxa din Oradea.
Dupa instaurarea regimului comunist in Romania, preotul Coman a fost arestat ca "duşman al poporului".
Pentru a ocoli şicanele regimului, Otilia Coman şi-a luat pseudonimul Ana Blandiana, dupa numele satului natal al mamei, respectiv Blandiana, Alba.
Tatal poetei a murit intr-un accident in anul 1964, la scurt timp dupa eliberarea din detenţia politica.

Ana Blandiana este unul dintre initiatorii Aliantei Civice pe care o conduce intre 1991 si 2001.
Fondator si preşedinte al Academiei Civice, care realizeaza sub egida Consiliului Europei Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet.
Membra a Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie "Stephane Mallarme" şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO).

Inainte de revoluţia din 1989, i s-a luat in trei randuri (1959-1964, 1985, 1988-1989) dreptul de a publica, iar in ultimii doi ani numele ei a fost interzis şi carţile i-au fost scoase şi din biblioteci.

”Prima a intervenit imediat dupa debutul in revista Tribuna din Cluj şi a durat patru ani. Nu eram pedepsita pentru ceva ce facusem, ci pentru ceea ce eram: fiica unui deţinut politic. A doua a fost dupa poeziile din Amfiteatru. Cea de a treia s-a produs in august 1988 şi, fara revoluţie, ar fi fost cu siguranţa definitiva. In „Fals tratat de manipulare” povestesc tot ce mi s-a intamplat in urma ei, de la maşina din faţa porţii la taierea telefonului, spargerea anturajului şi romanul „Sertarul cu aplauze”. Mai mult, nu eram interzisa doar pentru viitor, ci şi pentru trecut: imi fusesera trecute la fondul secret carţile din biblioteci. Motivul incredibil era faptul ca intr-un volum pentru copii, il parodiasem pe Ceauşescu travestindu-l in Motanul Arpagic. Uimirea mea depaşea cu mult spaima, pentru ca nici o clipa nu-mi imaginasem ca va observa cineva başcalia. Nu fusesem curajoasa, fusesem cel mult inconştienta. Curajul aparţinea exasperarii colective” - a spus mai tarziu intr-un interviu Ana Blandiana.

Poeziile interzise ale Anei Blandiana au fost difuzate in mii de exemplare, scrise de mana de cititori, singurul samizdat romanesc (ansamblu de mijloace folosite in fosta URSS pentru difuzarea operelor interzise de cenzura), şi au fost traduse in numeroase limbi ca dovada a cenzurii din Romania, spune Wikipedia.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.