Consiliul Fiscal / Contributii sociale

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.05.2012 14:36 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Raportul anual pe 2011 / III.2.3. Contribuţii sociale
Veniturile din contribuţii sociale, însumând 50,6 miliarde la finele lui 2011, au depăşit estimările iniţiale cu 1,4 miliarde lei, în condiiţiile în care impactul schemelor de compensare implementate a fost de +726 milioane.Nivelul consemnat s-a situat de asemenea cu 1,1 miliarde deasupra celui estimat cu prilejul celei de-a doua rectificări, înregistrând o creştere (netă de impactul schemelor de compensare) de 9,2% comparativ cu nivelul de la sfârşitul anului anterior.

Dinamica veniturilor a depăşit-o pe cea a bazei macroeconomice relevante (salarii brute din conturi naţionale), ceea ce implică o creştere a ratei implicite de taxare şi o ameliorare a indicelui de eficienţă a taxării (de la 0,59 la 0,61).
Evoluţia din 2011, deşi afectată în bună măsură de impactul măsurilor de lărgire a bazei de impozitare (extinderea asietei contribuţiilor de asigurări de sănătate la pensiile mai mari de 740 lei lunar, redefinirea activităţilor dependente) şi de introducerea contribuţiilor sociale pentru personalul militar - care nu sunt reflectate de evoluţia bazei macroeconomice de impozitare considerate, indică o uşoară îmbunătăţire a eficienţei de taxare, veniturile suplimentare din aceste surse mai mult decât compensând influenţa nefavorabilă asupra veniturilor bugetare a redirecţionării a încă 0.5 pp. din contribuţiile de pensii ale angajaţilor către pilonul II de pensii.

Graficul 12: Contribuţii de asigurări sociale 2011(mld lei)

Graficul 13: Evoluţia cotei implicite de impozitare şi a indicelui de eficienţă a colectării aferente CAS în România

Comparativ cu celelalte ţări din regiune14, România continuă să se plaseze de departe pe ultimul loc în ceea ce priveşte eficienţa colectării contribuţiilor sociale, în pofida îmbunătăţirii consemnate în 2011.

Deşi nivelul cotei legale agregate de contribuţii sociale este al treilea în regiune (după Slovacia şi Republica Cehă), nivelul ratei implicite de taxare este comparabil cu cel al Letoniei, care ocupă penultimul loc în regiune după nivelul cotei statutare de contribuţii sociale.

O îmbunătăţire a gradului de eficienţă a taxării la nivelul Letoniei (ţara situată pe poziţia imediat superioară României în clasamentul gradului de eficienţă) ar fi generat venituri suplimentare de 6,6 mld. lei (1,1% din PIB) la nivelul anului 2011.

* Date agregate pentru angajat şi angajator. Acolo unde cotele au fost modificate pe parcursul anului au fost raportate mediile ponderate ale cotelor.
** calculată ca raport între "actual social contributions" (cod ESA D.611) şi “gross wages and salaries" (cod ESA D11). În cazul României, veniturile aferente anului 2011 exclud încasările suplimentare determinate de implementarea schemei de compensare în lanţ a arieratelor (+726 mil. RON).
*** calculat ca raport între rata de impozitare implicită şi cota legală

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.