Covasa, bautura anti-strigoi din Noaptea de Santandrei

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 02.12.2014 16:21 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Noaptea Sfantului Andrei este marcata de traditii si obiceiuri precrestine, privind protectia oamenilor si animalelor, precum si de practici premonitorii si ritualuri de dragoste.
Turtuca de Andrei se prepara de fetele de maritat pentru a-si afla ursitul, iar ca protectie impotriva spiritelor rele si strigoilor covasa se imparte vecinilor de Sf. Andrei pentru ca vacile sa fie laptoase, iar oamenii sa fie feriti de strigoi).

Turtuca de Andrei

In calendarul popular, Sfantul Andrei este denumit Santandrei, dar şi Moş Andrei, Andrei de iarna sau Indrea, fiind sarbatorita la data fixa, in 30 noiembrie, iar in calendarul ortodox ziua Sf. Apostol Andrei Cel Dintai Chemat, Ocrotitorul Romaniei.
Noaptea Sfantului Andrei este marcata de obiceiuri şi traditii precrestine, vizand protectia oamenilor şi animalelor, precum şi de practici premonitorii şi ritualuri de dragoste.
”Turtuca de Andrei” este un tip de turtiţa tradiţionala din faina de grau, ca o placinta foarte subţire care se prepara de catre fetele de maritat, cu o zi inainte de Sfantul Andrei pentru a-şi afla ursitul.
Conform tradiţiei, turtuca se facea foarte sarata iar fata trebuia sa o manance inainte de culcare, fara sa bea apa dupa ea.
Se credea ca baiatul pe care-l visa ca-i aduce apa ca sa-şi potoleasca setea era cel care urma sa le ceara mana de Anul Nou.

Ingrediente
500 g faina Gold Maya,
250 ml. apa calduţa
25 g. drojdie
o linguriţa sare (sau mai multa pentru a respecta tradiţia)
ulei pentru prajit (optional, daca nu se coc in cuptor sau pe plita)
Mod de preparare
Se inmoaie drojdia in apa calduta şi se amesteca bine.
Intr-un castron se pune faina Gold Maya, se face o groapa şi se pune drojdia inmuiata amestecandu-se cu puţina faina şi se lasa la crescut 30 minute.
Dupa ce s-a umflat destul, se framanta bine cu faina şi sare pana ce se obţine un aluat potrivit de tare, care nu se lipeste de mana.
Se presara aluatul cu faina, se netezeşte şi se lasa sa mai creasca, 40-50 de minute pana şi-a dublat volumul.
Apoi se taie din el 6 bucati din care se modeleaza 6 turte rotunde şi subţiri.
Fiecare turtuca se prajeşte in ulei sau se coace in cuptor.
Secretul bucatarului
Pentru a-i pastra gustul tradiţional, este preferabil ca turtuca sa se coaca pe plita sau pe gratar.

Covaşa – bautura anti-strigoi

Noaptea de Santandrei este considerata, in mitologia romaneasca, o noapte nefasta, in care spiritele morţilor, strigoii şi moroii umbla pe pamant, se razboiesc intre ei la hotare şi ataca oamenii pentru a le suge sangele.
De aceea oamenii, consuma usturoi şi o bautura ritualica, numita covaşa, care sa-i protejeze de spiritele rele.
Ingrediente
3-4 pumni de malai Gold Maya (un pumn = cat se ia cu ambele palme facute cauş)
1 pumn de faina de grau Gold Maya
puţin borş
20 l apa calda
Mod de preparare
Intr-o putina de aproximativ 20-30 litri se pune malaiul bine cernut prin sita deasa şi amestecat cu un pumn de faina de grau Gold Maya, se face un cuib in el şi se pune puţin borş.
Se adauga treptat apa fierbinte, amestecandu-se incontinuu cu facaleţul, pana ce se obţine o compoziţie vascoasa (un fel de terci).
Se lasa 5-6 ore la caldura, pana ce incepe sa fermenteze, apoi se fierbe la foc potrivit, intr-un ceaun, pana se mai ingroaşa.
Gustul bauturii este dulce-acrişor, asemanator cu cel al bragii.
Secretul bucatarului
Covaşa se umple intotdeauna seara, se lasa la caldura, iar a doua zi dimineaţa se fierbe.

Reţeta preluata si adaptata dupa folcloristul Mihai Lupescu (Din bucataria ţaranului roman) in cadrul campaniei de comunicare online ”Cultura şi tainele painii”, derulate de Russenart Communications şi Gold Maya.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.