Cu ce se ocupa Consiliul European?

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 12.06.2012 18:20 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Consiliul European defineşte orientările şi priorităţile politice generale ale Uniunii Europene. Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona la 1 decembrie 2009, Consiliul European a devenit o instituţie. Preşedintele său este Herman Van Rompuy.

În continuare sunt prezentate unele întrebări privind ce este şi cu ce se ocupă Consiliul European şi răspunsurile aferente acestora, astfel cum sunt prevăzute de articolul 15 din Tratatul privind Uniunea Europeană (prima parte a Tratatului de la Lisabona).
Consiliul European oferă Uniunii impulsurile necesare dezvoltării acesteia şi îi defineşte orientările şi priorităţile politice generale. Acesta nu exercită funcţii legislative.

Cine sunt membrii săi?

Consiliul European este compus din şefii de stat sau de guvern ai statelor membre, precum şi din preşedintele său şi preşedintele Comisiei. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate participă la lucrările Consiliului European.
Atunci când ordinea de zi o impune, fiecare membru al Consiliului European poate decide să fie asistat de un ministru şi, în ceea ce îl priveşte pe preşedintele Comisiei, de un membru al Comisiei.

Cu ce frecvenţă se întruneşte?

Consiliul European se întruneşte de două ori pe semestru, la convocarea preşedintelui său.
Atunci când situaţia o impune, preşedintele convoacă o reuniune extraordinară a Consiliului European.

Cum îşi adoptă deciziile?

Deciziile Consiliului European se adoptă de regulă prin consens. În unele cazuri, Consiliul European adoptă deciziile în unanimitate sau cu majoritate calificată, în funcţie de ceea ce prevăd dispoziţiile tratatului.

Cum îşi alege Preşedintele? Care este durata mandatului Preşedintelui?

Consiliul European îşi alege Preşedintele cu majoritate calificată. Mandatul Preşedintelui este de doi ani şi jumătate, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.
Consiliul European se reuneşte de obicei la Bruxelles, în clădirea Justus Lipsius. Este asistat de Secretariatul General al Consiliului.

O privire asupra istoriei Consiliului European

Consiliul European a fost creat în 1974 cu intenţia instituirii unui forum informal de dezbatere între şefii de stat sau de guvern. Consiliul European a devenit rapid organul care stabileşte obiectivele Uniunii şi linia de urmat în vederea realizării acestora, în toate domeniile de activitate ale UE. A dobândit un statut formal prin Tratatul de la Maastricht din 1992, conform căruia "Consiliul European impulsionează dezvoltarea Uniunii şi defineşte orientările politice generale ale acesteia." Începând cu 1 decembrie 2009, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, Consiliul European a devenit una dintre cele şapte instituţii ale Uniunii.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.