Cum a ajuns FIUL POPII dintr-o comuna a BANATULUI primul SEF de GUVERN al ROMANIEI SOVIETICE

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 06.03.2017 09:44 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

6 martie 1945: Instaurarea guvernului dr. Petru Groza.

Petru Groza (7 decembrie 1884 / 7 ianuarie 1958), poreclit şi "burghezul rosu", a fost un avocat şi om politic, prim-ministru in primele guverne comuniste ale Romaniei, intre 1945 şi 1952.
A fost preşedinte al Prezidiului Marii Adunari Naţionale a Republicii Populare Romane, funcţie asimilata celei de şef al statului, in perioada 2 iunie 1952 - 7 ianuarie 1958.

Petru Groza s-a nascut in familia preotului ortodox Adam Groza, a urmat clasele primare in localitatea natala, Bacia (Hunedoara), iar cele secundare la Coşteiu, Lugoj şi Colegiul maghiar reformat din Oraştie.
Intre anii 1903 - 1905, a studiat la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Economice din Budapesta, primind o bursa de la Fundaţia Gojdu. Din 1905 işi continua studiile la Berlin, apoi la Facultatea de Drept Comercial şi Economie Politica din Leipzig.
La intoarcerea in ţara, Groza a practicat avocatura in Lugoj, apoi in Deva.
De asemenea, se implica in viaţa Bisericii Ortodoxe, fiind membru laic al Sinodului Mitropoliei Sibiului din 1911.
Pe 18 noiembrie/1 decembrie 1918 a participat la Marea Adunare Naţionala de la Alba Iulia, unde cei 1228 de delegaţi aleşi ai romanilor „din Transilvania, Banat şi Ţara Ungureasca” au votat Rezoluţia Unirii care „decreteaza unirea acelor romani şi a tuturor teritoriilor locuite de danşii cu Romania”.

La 6 martie 1945 a fost impus in funcţia de prim-ministru de catre Uniunea Sovietica, care a ameninţat in caz contrar cu neretrocedarea Transilvaniei catre Romania.
Deşi Groza a mimat apartenenţa la un partid propriu, in fapt, era un executant docil al deciziilor luate de comunişti şi al ordinelor venite de la Moscova.
Intrucat guvernul sau nu a fost recunoscut de americani şi englezi, regele Mihai i-a cerut, in august 1945, demisia.
Cand Groza a refuzat - fapt unic in istoria regalitaţii in Romania - regele a intrat in aşa-numita greva regala, perioada in care guvernul a acţionat neconstituţional.

Guvernele succesive conduse de Groza au prezidat primele procese politice din Romania, fraudarea alegerilor din 1946 şi lichidarea opoziţiei, suprapunandu-se procesului de acaparare a puterii politice de catre comunişti.
La 30 decembrie 1947, impreuna cu Gheorghiu-Dej, Petru Groza l-a forţat pe regele Mihai sa abdice,  proclamand, in mod ilegal şi neconstituţional, in parlament, republica populara.(sursa: Wikipedia)

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.