Cum arata o dimineata pe Pluto?

Scris de Vlad Turburan | Publicat in 18.02.2012 15:47 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Pe baza datelor colectate de către ESO (European Southern Observatory), oamenii de ştiinţă au reuşit să-şi facă o idee (şi de ... imagine), a ceea ce arată ca o dimineaţă însorită pe Pluto.

Pluto este situat de 40 de ori mai departe de Soare decât Pământul. Deci, pe această planetă pitică, fiind doar o cincime din Pământ, lumina soarelui apare de 1000 de ori mai mic. Mai mult decât atât, această planetă pitică este acoperită cu pete de metan îngheţat şi o atmosferă tulbure, în care pluteşte gazul metan, fiind condiţii care diferă foarte mult de cele care pot fi cunoscute pe Pământ.

Dar, luând în considerare date colectate, o imagine generată pe calculator dă o idee de ceea ce arată ca suprafaţa lui Pluto, compusă în principal din pietre şi gheaţă, luminată de soare. Deşi la suprafaţa planetei pitice temperatura este de la -220° C, unele zone sunt mai calde de 50° C, fenomen care se datorează metanului, spune Emmanuel Lellouch, autorul principal al studiului, spune Maxisciences.

Pluton (sau Pluto) este o planetă pitică din Sistemul Solar, a doua ca mărime după Eris. A fost descoperită în anul 1929 de către astronomul american Clyde William Tombaugh.

Până în 2006 a fost considerată a noua planetă a Sistemului Solar, atât în ordinea distanţei faţă de Soare, cât şi a descoperirii. Pluton împreună cu satelitul său Charon sunt uneori considerate sistem binar, deoarece baricentrul orbitelor nu se află în interiorul niciunuia dintre cele două corpuri.

De la descoperirea lui Pluton, în 1930, aceasta a fost considerată a fi a noua planetă a Sistemului Solar. La 24 august 2006, în urma unei rezoluţii a Uniunii Astronomice Internaţionale în care a fost schimbată definiţia termenului de planetă, Pluton a primit statulul de planetă pitică, deoarece nu a "curăţat" spaţiul cosmic din vecinătatea orbitei sale. Tot în 2006 s-a lansat ideea că Pluton nu este o planetă pitică, ci un asteroid. Încă nu se ştie exact dacă această informaţie este adevărată.

Pluton se roteşte în jurul Soarelui în 247,8 ani pământeşti, pe o orbită cu rază medie de 5,91 miliarde km (39,3 ua). Orbita planetei pitice este foarte excentrică (0,248), astfel încât uneori Pluton ajunge într-o poziţie mai apropiată de Soare decât Neptun, a opta planetă a Sistemului Solar. Pluton are orbita înclinată cu 17°12' faţă de planul eclipticii, care este un alt lucru ieşit din comun. Diametrul acestei planete pitice este de 2.390 km, reprezentând doar 18,74% din cel al Terrei. Înclinarea planului de rotaţie al planetei este de 57°24', densitatea lui Pluton este 1.800 kg/m3, iar perioada de rotaţie este de 6 zile 10 h, desfăşurându-se în sens invers celei a Pământului (de la est la vest).

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.