Cum arata TIMISOARA ROMANEASCA in Anuarul Socec 1924-1925 de la BIBLIOTECA CONGRESULUI S.U.A.?…

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 12.08.2017 09:30 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Editura Socec & Co a fost una din cele mai puternice edituri romanesti, un blazon al editarii si comercializarii de carte in perioada interbelica.
Infiintata la Bucuresti in 1856, de catre librarul Ion V. Socec, a jucat un rol important in istoria culturala a tarii.
In 1871, Casa Socec si-a infiintat si o tipografie, apoi o fabrica de cartonaje, o litografie, zincografie, ajungand astfel in 1907 prima institutie de arte grafice si prima librarie din tara. Dupa 1945, pe locul Casei Socec a fost amenajat magazinul Victoria.
In 1919 avea 3 sucursale (Iasi, Ploiesti, Craiova), iar in 1939 ajunsese la 13 sucursale in toata tara.

La Biblioteca Congresului S.U.A. se afla, chiar şi digitalizat, Anuarul Socec al Romaniei Mari 1924-1925, un fel de enciclopedie trilingva (romana, franceza şi germana) societaţii, geografiei şi istoriei poporului roman, fiind prezentata fiecare regiune, judeţ şi localitate in parte.

Iata ce se spunea despre…

TIMIŞOARA

Capitala judeţului
Important centru comercial şi industrial situat pe canalul Begheiului.

Oraşul Timişoara este imparţit in 5 parţi: Cetatea, Fabrica şi cartierele Principesa Elisabeta (Elisabetin), Principele Carol (Carolin fost Iosefin) şi Principele Mihai (Mehala) pe o suprafaţa de 16.488 jc. cu o populaţiune de 82.689 locuitori şi anume: Romani 15.892, Germani (Şvabi) 29.188, Unguri 26.185, Evrei 8.296, alte naţionalitaţi 3.128 (recens. din 1920).

Istoric. Asupra fazelor istorice ale Banatului se pot cita urmatoarele date:
In anul 513 inainte de Chr. a fost locuit de Daci. Intre 101 – 271 dupa Chr. a fost sub stapanirea Romanilor, iar intre 528 – 1526 a fost teatrul navalirilor barbare şi al atacurilor diverselor popoare cazand cand in stapanirea Ungurilor, cand in aceea a Turcilor şi Austriacilor.
Intre anii 1526 – 1552 s-au dat lupte grele pentru stapanirea acestui ţinut, cand la aceasta din urma data cade definitiv sub stapanirea turceasca care dureaza 164 de ani, pana la 1716.
Luptele pentru desrobirea de sub jugul turcesc au ramas fara succes pana la 1716, cand intreg ţinutul este liberat şi alipit Austriei luand denumirea de Banatul Timişan.
La 1867 este realipit Ungariei sub al carei sceptru ramane ramane pana la 1918, cand este atribuit Romaniei, sub a carei administrare ia o mare dezvoltare.
Asupra fundarii oraşului Timişoara lipsesc date istorice precise, se crede insa ca ar fi una dintre coloniile aşezate de Romani, cunoscuta sub denumirea de Zambara.
Oraşul a avut de suferit in decursul vremurilor aceeaş soarta ca şi restul provinciei.
Astazi oraşul Timişoara sta falnic pe un teren de libera dezvoltare economica şi culturala, putandu-se numara ca unul din cele mai importante centre industriale şi comerciale ale ţarii, fiind inzestrat şi cu numeroase instituţii de cultura.
Populaţiunea Oraşului este astazi de aproape 100.000 de locuitori.

Mai departe, se face o trecere in revista a insitutuţiilor statului, precum şi a şcolilor.

Apoi urmeaza ”adresele profesionale”, in ordine alfabetica.
De la unde se gasesc Abatoare, Acid acetic, Advocaţi, pana la Agenţii de comisioane şi informaţiuni, Alamari, Amalgam pentru oglinzi, Aurari şi argintari, Azile şi Bacani şi aşa mai departe.
Erau nominalizaţi pana şi Bancherii, Bancile şi cine face parte din Consiliile de administraţie…

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.