Cum functioneaza Uniunea Europeana? / Tratatele

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 17.06.2012 11:29 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

UE are la bază patru tratate:
• Tratatul de instituire a Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), semnat la 18 aprilie 1951 la Paris, intrat în vigoare la 23 iulie 1952 şi expirat la 23 iulie 2002.
• Tratatul de instituire a Comunităţii Economice Europene (CEE), semnat la 25 martie 1957 la Roma, intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958. Este numit în mod frecvent „Tratatul de la Roma”.
• Tratatul de instituire a Comunităţii Europene a Energiei Atomice (Euratom), semnat la Roma în acelaşi timp cu Tratatul CEE.
• Tratatul privind Uniunea Europeană (UE), semnat la Maastricht la 7 februarie 1992, intrat în vigoare la 1 noiembrie 1993. Este numit în mod frecvent „Tratatul de la Maastricht”.
Tratatele CECO, CEE şi Euratom au creat cele trei „Comunităţi Europene”, şi anume sistemul decizional comun în sectoarele cărbunelui, oţelului, energiei atomice şi în alte sectoare majore ale economiilor statelor membre. Instituţiile comune create pentru administrarea acestui sistem au fuzionat în 1967, rezultând o Comisie unică şi un Consiliu de Miniştri unic.
Suplimentar faţă de rolul său economic, CEE a preluat, treptat, o gamă largă de responsabilităţi printre care se numără politicile sociale, regionale şi de mediu. Dat fiind că nu mai era o comunitate cu caracter strict economic, al patrulea tratat (Tratatul de la Maastricht) a redenumit-o, simplu, „Comunitatea Europeană” (CE). Având în vedere expirarea în 2002 a Tratatului CECO, responsabilităţile în sectoarele cărbunelui şi oţelului au fost încorporate progresiv în alte tratate.
La Maastricht, guvernele statelor membre au convenit, de asemenea, să conlucreze în domeniul politicii externe şi de securitate, precum şi în materie de „justiţie şi afaceri interne”. Prin adăugarea acestei cooperări interguvernamentale în sistemul existent al Comunităţii, Tratatul de la Maastricht a creat o structură nouă, cu trei „piloni”, cu caracter politic şi economic în egală măsură. Aceasta este Uniunea Europeană (UE).
Tratatele reprezintă baza Uniunii Europene. Cei trei „piloni” reprezintă diferite domenii de politici publice, având sisteme decizionale diferite.
Tratatele stau la baza tuturor acţiunilor UE. Tratatele au fost modificate de fiecare dată când au aderat noi state membre. La anumite intervale de timp, tratatele au fost modificate şi pentru a realiza reforma instituţiilor Uniunii Europene şi pentru a-i atribui noi domenii de responsabilitate. Aceasta se realizează întotdeauna prin organizarea unei conferinţe speciale a guvernelor naţionale ale UE (o „conferinţă interguvernamentală” sau CIG). Conferinţele interguvernamentale majore au avut ca rezultat:
• Actul Unic European (AUE), semnat în februarie 1986, în vigoare de la 1 iulie 1987. Acesta a modificat Tratatul CEE şi a deschis calea pentru realizarea pieţei unice;
• Tratatul de la Amsterdam, semnat în 2 octombrie 1997, în vigoare de la 1 mai 1999. Acesta a extins suveranitatea reunită a statelor membre asupra mai multor domenii, ceea ce a avut ca rezultat o extindere a drepturilor cetăţenilor şi o interacţiune mai strânsă în politicile sociale şi de ocupare a forţei de muncă;
• Tratatul de la Nisa, semnat la 26 februarie 2001, în vigoare de la 1 februarie 2003. Acesta a adus alte modificări în cadrul celorlalte Tratate, simplificând sistemul decizional al UE pentru ca acesta să funcţioneze eficient şi după aderarea altor state;
• proiectul de Tratat de instituire a unei Constituţii pentru Europa a fost aprobat şi semnat în octombrie 2004, dar nu a intrat în vigoare pentru că nu a fost ratificat de toate statele membre ale UE.
• Tratatul de la Lisabona, asupra căruia s-a ajuns la un acord în 2007, dar care nu va intra în vigoare înainte de ratificarea sa de către toate statele membre. Acesta îi va permite UE să devină mai democratică şi mai transparentă, va introduce metode de lucru şi norme privind votul simplificate, va garanta drepturile noastre fundamentale prin intermediul unei carte şi îi va permite Uniunii să se exprime printr-o singură voce în ceea ce priveşte aspectele globale.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.