Curiozitati si superlative romanesti

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.02.2016 13:10 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Cel mai nou proiect marca Romfilatelia, Curiozitaţi şi superlative romaneşti, te invita intr-un univers alcatuit dintr-o serie de realizari şi descoperiri naţionale speciale, care impresioneaza prin ingeniozitate, maiestrie şi caracterul lor unic.
O parte din acest univers se regaseşte ilustrata pe marcile poştale ale emisiunii, disponibile spre vanzare incepand de miercuri, 24 februarie a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Pe marca poştala cu valoarea nominala de 5,00 lei este reprezentata cea mai mare orga mecanica din Romania şi printre cele mai mari din Europa – Orga Buchholz din Biserica Neagra din Braşov.
Construita intre anii 1836 - 1839 de catre meşterul Carl August Buchholz din Berlin, orga se afla şi acum in condiţia sa originala, cu 3993 de tuburi distribuite pe 84 de randuri, 63 de registre sonore şi 76 de manete.
Clapele sunt acoperite cu fildeş, cele superioare sunt din lemn de abanos, iar numele registrelor sunt inscripţionate pe porţelan şi acoperite cu sticla.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 3,00 lei este ilustrata cea mai mica bancnota din lume, conform World Records Academy.
A aparut ca o necesitate in anul 1917, in plin Razboi Mondial, fiind emisa de Ministerul de Finanţe al vremii. Avand valoarea de 10 bani şi dimensiunile de 27,5 mm, respectiv 38 mm, bancnota are culorile verde şi portocaliu, pe avers fiind imprimat chipul Regelui Ferdinand I, iar pe revers, Stema Romaniei.

Cea mai mare sculptura in piatra din Europa este reprodusa pe marca poştala cu valoarea nominala de 14,50 lei.
Este vorba despre basorelieful ultimului Rege al Daciei, Decebal, realizat de sculptorul italian Mario Galeotti, la iniţiativa privata a omului de afaceri Iosif Constantin Dragan.
Acesta se afla pe malul stancos al Dunarii, in apropiere de oraşul Orşova, şi atinge 42,9 m inalţime şi 31,6 m laţime.
Accesul la sculptura se face numai cu barca, stanca unde a fost sculptata fiind deasupra zonei celei mai adanci a Dunarii (120 m).

Un punct de atracţie deosebit pentru cei care calatoresc prin Munţii Apuseni este Colecţia mineralogica din Brad, cunoscuta sub numele de Muzeul Aurului şi prezentata pe timbrul cu valoarea nominala de 3,30 lei.
La Brad, in judeţul Hunedoara, se gaseşte singurul Muzeu al aurului din Romania, unde pot fi vazute cele mai frumoase forme sub care se regaseşte aurul in adancurile pamantului, replici incredibile ale unor obiecte, plante sau animale.

Cele patru marci poştale ale emisiunii Curiozitaţi şi superlative romaneşti sunt completate de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre şi minicoala de 5 timbre + 1 vinieta şi manşeta ilustrata.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.