Devierea intelectualista... a lui Ion Iliescu a inceput la Timisoara

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 07.12.2013 23:04 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Viaţa lui Ion Iliescu vazuta de Ion Iliescu
- Data nasterii: 03.03.1930
- Localitatea:    Oltenita – jud. Calarasi
- S-a afirmat de tanar in viata publica. In 1948, ca elev, s-a numarat printre fondatorii Uniunii Asociatiilor Elevilor din Romania (UAER).
- In 1956 a fondat Uniunea Asociatiilor Studentilor din Romania (UASR), organizata initial dupa modelul uniunilor nationale ale studentilor din tarile europene, ca organizatii profesionale ale studentilor.
- A participat la miscarea studenteasca internationala in diverse foruri si organisme ale acesteia, ca reprezentant al studentimii romane.
- In anii 1967 – 1971, a fost ministru pentru problemele tineretului, dupa care, timp de sase luni, a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman.
- Exclus din forumul central de partid, fiind acuzat de “deviere intelectualista”, a continuat sa adopte o atitudine critica fata de dogmele “revolutiei culturale” si atunci cand a indeplinit functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Timis, in anii 1971-1974, si pe cea de presedinte al Consiliului judetean Iasi, in anii 1974-1979. Ca urmare, treptat, a fost indepartat din viata politica. In perioada 1979-1984 a lucrat la Consiliul National al Apelor, iar in perioada 1984 – 1989 a fost directorul Editurii Tehnice. S-a aflat in permanenta sub urmarirea si supravegherea organelor de securitate, care au incercat sa-l izoleze, sa-l scoata din viata publica, sa-i controleze si sa-i limiteze posibilitatea de comunicare.
- In seara zilei de 22 Decembrie 1989, se afla printre principalii fondatori ai Consiliului Frontului Salvarii Nationale si devine Presedinte al CFSN, organism al puterii provizorii de stat si, in acelasi timp, un comandament ad-hoc avand misiunea protejarii si consolidarii victoriei revolutiei.
- In “Comunicatul catre tara al CFSN”, la elaborarea caruia a participat – si pe care l-a prezentat la posturile de radio si televiziune in noaptea de 22 Decembrie 1989 – sunt definite natura politica si sociala a transformarilor care aveau sa marcheze ireversibil destinul Romaniei: demolarea sistemului totalitar, a monopolului unui singur partid; instaurarea democratiei, a pluralismului politic, instituirea statului de drept; constructia societatii civile, respectul demnitatii si drepturilor omului; garantarea libertatii de expresie, de asociere si manifestare; reforma economica si tranzitia la economia de piata, larga deschidere pe plan international.
- La sfarsitul lunii ianuarie, s-a numarat printre fondatorii formatiei politice – Frontul Salvarii Nationale, din care s-au structurat, apoi, Partidul Democrat si Partidul Democratiei Sociale din Romania.
- In perioada februarie-mai 1990 este Presedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, organism nou creat care a preluat prerogativele puterii provizorii in stat si in care au fost inclusi reprezentantii tuturor partidelor politice aparute imediat dupa revolutie.
- La 20 mai 1990 a fost ales Presedinte al Romaniei, pe perioada Adunarii Constituante, de doi ani, asa cum se prevedea in Legea Electorala, conform careia s-au organizat primele alegeri libere, dupa aproape o jumatate de secol de totalitarism.
- La alegerile prezidentiale din 11 octombrie 1992, primele alegeri organizate in conformitate cu noua Constitutie, a obtinut 7.297.551 voturi, – adica 61,5% din totalul de 11.910.609 voturi exprimate, marea majoritate a electoratului optand pentru programul sau “Cred in schimbarea in bine a Romaniei”. In cursul primului mandat constitutional de sef al statului, prioritatile actiunii sale au fost: reconcilierea nationala, pactul social, conlucrarea tuturor fortelor politice pentru stabilitatea si redresarea tarii, tranzitia spre economia de piata, reforma economica, protectia sociala, deschiderea spre lume.
- Inscris in cursa prezidentiala din noiembrie 1996 pentru un nou mandat, cu programul “Sa continuam, impreuna, schimbarea in bine a Romaniei”, in turul al doilea al scrutinului electoral balanta a inclinat in favoarea contracandidatului sau. Este ales senator si conduce, de pe bancile opozitiei in anii 1997 -2000, , Grupul parlamentar al Partidului Democratiei Sociale din Romania (PDSR).
- Conferinta Nationala Extraordinara a Partidului Democratiei Sociale din Romania (azi Partidul Social Democrat) din 17 ianuarie 1997, l-a desemnat presedinte al PDSR, functie in care a fost reales la Conferinta nationala din 20-21 iunie 1997. In aceasta calitate, a contribuit la reconstructia si edificarea unui partid social-democrat modern, european.
- In urma scrutinului din noiembrie-decembrie 2000, propus si sustinut de PDSR, obtine un nou mandat prezidential cu programul intitulat “Aproape de oameni, impreuna cu ei”. Este cel de al doilea mandat constitutional pe care Ion Iliescu il indeplineste in cariera sa postrevolutionara.
- In decembrie 2004 este ales senator pe listele Partidului Social Democrat si redevine liderul Grupului parlamentar PSD din Senat.
- In declaratia din 20 decembrie 2004, din ultima zi a celui de-al doilea mandat constitutional, Ion Iliescu a prezentat un bilant al perioadei 2001 – 2004 cuprinzand principalele realizari ale celor 4 ani: consolidarea statului de drept si a democratiei, redresarea economica si sociala prin revenirea la principiul cresterii economice si, pe aceasta baza, ameliorarea conditiilor de viata ale cetatenilor; reforme pentru modernizarea tarii si accesul in lumea valorilor democratiei si ale progresului contemporan, integrarea europeana si euro-atlantica, respectiv primirea Romaniei in NATO si finalizarea cu success a negocierilorde aderare la UE si, ca un corolar al tuturor demersurilor, reconcilierea nationala, pacea si stabilitatea sociala, debirocratizarea institutiilor statului si sporirea functionalitatii acestora, lupta impotriva coruptiei, consolidarea societatii civile, implementarea spiritului comunitar european si raportarea la valorile practice ale acestuia.
- In 10 decembrie 2006 este ales cu unanimitate de voturi Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat.
***
- Este casatorit din 1951, sotia sa Nina Iliescu (Elena Serbanescu – numele de fata, cu care s-a cunoscut in vremea studiilor liceale) fiind de profesie inginer, cercetator stiintific in domeniul coroziunii metalelor.
- Foloseste in mod curent in activitatea sa limbile franceza, engleza si rusa.
- In perioada anilor ’80 a fost presedintele federatiei romane de caiac-canoe.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.