FARMACIA VERDE: Fructul romanesc mai bun de 20 ori ca portocala

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 14.05.2016 10:41 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Ribes uva-crispa, sin. Ribes grossularia, adica AGRIŞUL, este o specie de plante din familia Grossulariaceae.
Este un arbust inalt de 60 – 150 cm, cu ramurile arcuite, prevazute cu ghimpi.
Fructul, agrişa, este o baca falsa, mica, ovoidala sau sferica, de culoare verde, galbuie sau roşiatica, cu multe seminţe, cu gust dulce-acrişor.
Se cultiva in regiuni deluroase.

Se consuma in stare proaspata sau in industria alimentara.
In scopuri medicinale se foloseşte fructul recoltat cand este copt.
Componenţii principali ai agrişelor sunt acizii malic, citric şi tartric.
Fructele de agriş conţin vitaminele A, B1, B2, C şi P, precum şi saruri minerale ca sodiu, calciu, fosfor, potasiu şi fier.
Proprietaţile farmaceutice dovedite de-a lungul timpului sunt de antigutos, diuretic şi laxativ.
Conţinutul de vitamina C din fructele de agriş este de 20 de ori mai mare decat in cazul portocalelor.

Agrişul suporta mai bine seceta şi este sensibil la excesul de umiditate.
Prefera solurile cu aciditate mai ridicata.
Butaşii de agriş se planteaza toamna, in lunile octombrie-noiembrie, sau primavara devreme.
Se va sapa o groapa de 50-50-40 cm, in care se va introduce 2-4 kg de gunoi grajd, 200-250 grame de cenuşa de lemn şi un kilogram de pamant negru.
Inainte de plantare, radacina se fasoneaza.
Butaşul se sadeşte la o adancime de 5-7 cm de la suprafaţa solului.

 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.