Feroe, tara in care nu exista tantari, legume proaspete si locuitorii fug de viespii

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 11.10.2015 14:14 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

# Insulele Feroe sunt de fapt un grup format din 18 insule, pe coasta Europei de nord, intre Marea Norvegiei si nordul Oceanului Atlantic, cam la jumatatea distantei dintre Islanda si Norvegia, şi au o suprafata de 1395,74 km² si nu includ lacuri sau rauri majore.
# Insulele Feroe au de la Enniberg, in nord, pana in Akraberg, in sud, 113 km lungime si din Mykineshólmur, in vest, pana in Fugloy, in est, 75 km latime.  
# Cel putin trei ipoteze circula in privinta originii numelui. Cea mai plauzibila este ca acesta ar insemna "Insulele Oilor", asa cum sugereaza denumirea in daneza a zonei - Færøerne, provenind din vechiul cuvant norvegian fær (oaie) si din øerne - plural articulat al cuvantului danez ø (insula). De altfel, toponimul in limba locala, Føroyar, include cuvantul oyar, care inseamna insula.
# A doua ipoteza este ca numele ar semnifica "Insula indepartata" pornind de la germanicul Far-Før-Fær.
# In fine, fær ar putea avea o radacina celtica, din care a derivat si cuvantul irlandez fearann (pamant).
# Prin Capul Enniberg, Insulele Feroe poseda cea mai inalta stanca din lume (754 m), care iese la un unghi drept din mare.
# Traditional, exista 6 sýslur, acestea fiind (Norðoyar, Eysturoy, Streymoy, Vágar, Sandoy si Suðuroy). Sýsla inseamna district si, desi astazi este doar un district din punctul de vedere al politiei, se intelege prin el regiune geografica. In perioade timpurii, fiecare sýsla avea propriul ting, asa-numitul várting (ting de primavara).
# Sunt o regiune autonoma a Regatului Danemarcei din 1948 si, de-a lungul anilor, au preluat controlul asupra majoritatii problemelor de stat, exceptand relatiile externe, justitia, apararea.
# Conform Færeyinga Saga, emigrantii care au parasit Norvegia pentru a scapa de tirania lui Harald I al Norvegiei, au sosit pe insule in jurul inceputului secolului IX. Cand Norvegia a fost despartita de Danemarca prin Tratatul de la Kiel in 1814, Danemarca a retinut posesia Insulelor Feroe.
# Insulele Feroe au refuzat sa se alature Danemarcei in intrarea in Comunitatea Europeana (acum Uniunea Europeana) in 1973.
# Primii locuitori ai Insulelor Feroe, calugarii irlandezi, traiau sub forma de mici grupuri de pustnici, deci un numar considerabil de locuitori a provenit din achizitia de pamant de la vikingi, care singuri erau in jur de 4000 de persoane stabilite aici si pana in secolul XVIII populatia nu a depasit pragul de 5000 de locuitori.
# In anul 2011, numarul de locuitori a fost de 49.267.
# Insulele sunt impartite administrativ in 34 de municipalitati cu aproximativ 120 de orase si sate.
# Cea mai mare insula, Streymoy, este cea care are numarul de locuitori cel mai mare si cuprinde capitala Tórshavn ca centru administrativ si cultural si cel mai important port maritim din tara. In 2004, avea o populaţie de 19.348 locuitori.
# Floarea nationala este galbena (Mýru) Sólja, bulbucul de balta (Caltha palustris L.). Cu Føroyaskøra, cretisoara feroeza (Alchemilla faeroënsis), insulele si-au dat numele unei specii de plante.
# Din cauza faptului ca ea se schimba in continuu, Insulele Feroe au primit porecla de Tara lui kanska (= poate) de la soldatii britanici, in timpul celui de-al doilea razboi mondial (Islands of Maybe).
# Pe Insulele Feroe exista sute de specii de plante salbatice: flori, licheni, muschi si ciuperci. Copacii, in schimb, nu apar de la natura. Recolonizarea Insulelor Feroe s-a facut cu plante aduse din Scotia si Norvegia.
# Deoarece pe Insulele Feroe nu exista paduri, lemnul este un articol de import foarte cautat. Pana nu demult, locuitorii se incalzeau cu turba, din cauza ca era putina cherestea si toata era necesara construirii de case si barci.
# Cultivarea plantelor se restrange la grau, fanete, cartofi (de la inceputul secolului XVIII), rubarba si cateva legume in sere. Fructele trebuie importate si de aceea sunt de obicei scumpe.
# Insulele Feroe si-au dat numele si speciei de melc croissant feroez (Polycera faeroensis - feroeza: Bertákna).
# Pasarea nationala a Insulelor Feroe este scoicarul (Haematopus ostralegus - feroeza: Tjaldur), care pleaca spre Marea Britanie in septembrie, pentru iernat, si se intoarce pe 12 martie, data la care se celebreaza Grækarismessa (zi in care este sarbatorit papa Gregorie cel Mare), sarbatoare nationala importanta.
# Tot in Feroe, mai precis pe insula Nolsoy, se gaseste cea mai mare colonie din lume de petrel de furtuna european (Hydrobates pelagicus), o pasare nocturna migratoare. Numarul de pasari marcate atinge 30 000 de exemplare.
# Acum exista o crestere semnificativa in numarul iepurilor salbatici, a soarecilor si sobolanilor, acestia din urma adusi de diversele vapoare, in special de cele rusesti. De curand au fost gasite si cateva exemplare de lilieci.
# De asemenea, nu exista nici insecte deosebite: de exemplu, feroezii sunt scutiti de intepaturile tantarilor. Dominanta este molia Hepialus humuli, care, din 2004, este reprezentata pe bancnota de 200 de coroane feroeze.
# Mai noua pe insule, incepand cu sfarsitul anilor 1990, este viespea. Se presupune ca viespile au ajuns aici prin intermediul vapoarelor europene, pe cand acestea transportau lemn pentru constructii. Se spune ca locuitorii neexperimentati au dezvoltat o frica generala fata de ele.
# Mancarea traditionala feroeza se bazeaza in principal pe carne, sos brun si cartofi si, in general, se folosesc putine legume proaspete. Carnea de oaie este baza a majoritatii felurilor de mancare, una dintre gustarile cele mai populare fiind skerpikjøt, carne de oaie fezandata, uscata de vant. Adapostul de uscare, hjallur, este o trasatura comuna in majoritatea caselor feroeze. Alte mancaruri traditionale sunt ræstkjøt (carne fezandata de oaie), ræstur fiskur (peste fezandat), "havhestur" (specie de pescarus). Dupa sangerosul grindadráp (vanatoarea de balene), o specialitate este grind og spik, balena si grasime. Pestele proaspat apare deseori in dieta locala, alaturi de pasarile de mare, precum papagalul artic si ouale lor.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.