Filatelie / 130 de ani de la recunoasterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.07.2015 11:40 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Solicitata in repetate randuri, primirea autocefaliei s-a realizat in ziua de 25 aprilie 1885, prin emiterea, la Constantinopol, a Tomosului sinodal de recunoaştere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, semnat de Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea impreuna cu ceilalţi mitropoliţi.
Prin dobandirea acestui statut, Biserica Ortodoxa Romana obţinea in intregime dreptul la autoconducere, independenţa administrativ-jurisdicţionala faţa de oricare alte Biserici Ortodoxe autocefale, ramanand egala in drepturi şi in interdependenţa din punct de vedere dogmatic, canonic şi liturgic.

Emisiunea filatelica este alcatuita dintr-un timbru cu valoarea nominala de 5,00 lei şi o coliţa dantelata, avand valoarea nominala de 8,10 lei, ce reproduc in imagini Ansamblul Catedralei Mantuirii Neamului, Tomosul de recunoaştere a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane (1885), alaturi de emblema şi Crucea Patriarhala, simboluri ale Patriarhiei Romane.  
Proiectul Catedralei Mantuirii Neamului a inceput sa se deruleze in 2011, odata cu iniţierea lucrarilor de construcţie pe terenul aflat pe dealul Arsenalului din Bucureşti, şi va avea doua hramuri: „Inalţarea Domnului” (Ziua Eroilor) şi „Sfantul Apostol Andrei” (Ocrotitorul Romaniei), in interiorul acesteia putand sa asiste in cadrul slujbelor aproximativ 5000 de credincioşi.
Odata cu inalţarea acestui monument, simbol al Ortodoxiei din Romania, visul de peste un veac al romanilor, de a avea o mare Catedrala inchinata celor ce şi-au dat viaţa pentru acest neam şi celui care a creştinat poporul roman in urma cu doua mii de ani, va fi dus la indeplinire.

Emisiunea de timbre este completata de un plic prima zi şi o carte maxima, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre şi minicoala de 8 timbre + 1 vinieta.
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat in tiraj limitat de 245 de exemplare si echipat cu blocul de 2 timbre nedantelate si plicul ,,prima zi” avand stampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.
Incepand cu ziua de miercuri, 15 iulie 2015, emisiunea de marci postale 130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.