Filatelie / 150 de ani de la infiintarea Universitatii Nationale de Arte

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 26.05.2014 17:51 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Cu ocazia implinirii unui secol şi jumatate de la semnarea, in iunie 1864, de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a decretului de infiinţare a Şcolii de Belle Arte din Bucureşti, Romfilatelia dedica acestei instituţii de invaţamant superior emisiunea aniversara de marci poştale 150 de ani de la infiinţarea Universitaţii Naţionale de Arte.
Printre personalitaţile remarcabile ale scenei artistice ale caror destine sunt legate de Universitatea Naţionala de Arte, in calitate de foşti profesori sau studenţi, se reliefeaza pregnant urmatoarele nume: Theodor Aman, Constantin Brancuşi, Victor Brauner, Ştefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Gheorghe Petraşcu.

Timbrul emisiunii, avand valoarea nominala de 8,10 lei, il ilustreaza pe Theodor Aman, artist desavarşit şi unul dintre parinţii invaţamantului artistic de ţinuta academica la Bucureşti.
Imaginea reprodusa pe timbru il infaţişeaza pe Aman la varsta maturitaţii, avand in jur de 50 de ani, sprijinit nonşalant de o masa sculptata. Interiorul timbrului reliefeaza recuzita specifica atelierelor de fotografii din a doua jumatate a secolului XIX, cu scenografii din carton imaginand coloane şi alte detalii ornamentale, pentru completarea compoziţiei.

Pe manşeta coliţei este ilustrata o imagine veche din atelierul maestrului George Demetrescu Mirea, in care pictorul profesor este inconjurat de elevii clasei sale de pictura in 1921.
La acea vreme, Mirea era şeful secţiei de pictura, profesor titular şi director al Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti.
Timbrul aniversar este completat de plicul prima zi, emisiunea fiind machetata in coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre şi coliţa dantelata.

Incepand cu ziua de miercuri, 28 mai 2014, emisiunea de marci poştale 150 de ani de la infiinţarea Universitaţii Naţionale de Arte va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.