Filatelie / 175 de ani de la apariţia primului timbru din lume

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 12.05.2015 12:10 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Timbrul romanesc sarbatoreşte un eveniment de marca din domeniul filatelic – 175 de ani de la apariţia primului timbru din lume, cunoscut sub numele de Penny Black, invenţie britanica ce a revoluţionat comunicaţiile şi a schimbat vieţile oamenilor de pretutindeni.

Intr-o epoca in care comunicarea este mai importanta decat oricand, aceasta invenţie merita sarbatorita, Romfilatelia realizand cu acest prilej emisiunea de marci poştale Expoziţia Filatelica EUROPHILEX Londra 2015.
Proiectul are o dubla semnificaţie: marcheaza aceasta importanta aniversare filatelica şi readuce in atenţia publicului Expoziţia Mondiala de Filatelie Londra ‘90, una dintre cele mai mari expoziţii din domeniu de la acea vreme, prin care s-au celebrat 150 de ani de la apariţia Penny Black.

Emisiunea de marci poştale este un supratipar, readucand in prezent atat evenimentul din 1990, cat şi coliţa emisa de Romania cu acea ocazie.
Totodata, emisiunea face trimitere şi la actuala expoziţie, EUROPHILEX 2015, un eveniment de marca in calendarul filatelic internaţional, de altfel, prima expoziţie organizata la Londra, care va avea loc sub patronajul FEPA, Federaţia Asociaţiilor Filatelice Europene.

Coliţa infaţişeaza in fundal imaginea Palatului Alexandra din Londra, locaţia expoziţiei din 1990, ce are valoare istorica.
Cladirea, iniţial denumita „Palatul Poporului”, a fost redenumita pentru a o comemora pe indragita Prinţesa de Wales, Alexandra a Danemarcei, care s-a casatorit cu Prinţul Edward, pe data de 10 martie 1863.

Aceasta face trimitere catre primul timbru din lume, faimosul Penny Black, dar şi catre primul timbru romanesc, Capul de bour, de 27 parale.
Elementele de supratipar, regasite pe coliţa, ilustreaza in folio aur Capul de bour, 27 parale, noul eveniment sarbatorit, EUROPHILEX 2015, locaţia sa, Londra, precum şi noua valoare a timbrului, 9,10 lei.
Proiectul filatelic este alcatuit din coliţa dantelata şi plicul prima zi a emisiunii.
Incepand cu ziua de miercuri, 13 mai 2015, emisiunea de marci postale Expoziţia Filatelica EUROPHILEX Londra 2015 va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.