Filatelie / 70 de ani de la infiintarea ONU, 60 de ani de la aderarea Romaniei la ONU

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 14.12.2015 12:27 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

2015 marcheaza doua evenimente cu semnificaţie majora pe plan extern, dar şi intern: se implinesc 70 de ani de la infiinţarea ONU, prin intrarea in vigoare a Cartei ONU, la 24 octombrie 1945, şi 60 de ani de la aderarea Romaniei la Organizaţie (printr-o rezoluţie a Adunarii Generale a ONU din 14 decembrie 1955), moment ce a reprezentat afirmarea ţarii noastre pe arena internaţionala, ca stat pana atunci izolat in umbra Cortinei de Fier.

Romfilatelia şi marca poştala adauga in patrimoniul filatelic naţional cele doua momente aniversare, prin introducerea in circulaţie a emisiunii de timbre cu titlul sugestiv 70 de ani de la infiinţarea ONU, 60 de ani de la aderarea Romaniei la ONU, proiect ce va fi disponibil spre vanzare incepand de marţi, 15 decembrie a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Emisiunea consta intr-o marca poştala şi o coliţa dantelata.
Grafica marcii poştale, cu valoarea nominala de 4,50 lei, cinsteşte aniversarea celor 60 de ani de la aderarea ţarii noastre la ONU.
Se remarca in acest sens cifra simbolica „60”, reprezentata pe timbru la dimensiuni marite, iar in fundal regasim o banda tricolora ce reliefeaza semnificaţia acestui eveniment pe plan naţional.
Tot in fundal sunt prezentate, intr-o maniera estompata, drapelele statelor membre ONU.
Coliţa dantelata a emisiunii, cu valoarea nominala de 8,10 lei, este dedicata celor 70 de ani de la infiinţarea ONU, ilustrand metaforic cifra „70”, printr-un colaj de timbre realizate de Romania de-a lungul timpului şi dedicate momentelor aniversare ONU – 20, 25, 40, 50 şi 60 de ani de la infiinţarea instituţiei.
Cifra „0”, regasita in ambele aniversari, apare sub forma unui glob pamantesc, ce face referire, in mod simbolic, la valoarea şi importanţa pe care ONU o are la nivel mondial.
Fundalul coliţei face trimitere, asemenea timbrului emisiunii, la drapelele statelor membre.

Timbrul şi coliţa emisiunii aniversare sunt insoţite de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre şi minicoala de 7 timbre + 2 viniete.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.