Filatelie / 70 de ani de pace in Europa: De la Ziua Victoriei la Den' Pobedy

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 08.05.2015 10:46 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia dedica emisiunea Ziua Victoriei – 70 de ani aniversarii a 70 de ani de la anunţarea capitularii Germaniei Naziste, moment socotit sfarşitul celui de-al Doilea Razboi Mondial in Europa.

Pe timbrul emisiunii cu valoarea nominala de 4,30 lei este reprezentat numarul aniversar 70, simbolizand perioada scursa de la infrangerea şi capitularea Germaniei Naziste, alaturi de un porumbel alb ce transmite mesajul de pace. Pe fundalul numarului 70 se pot vedea scene de razboi.

Datorita faptului ca, in urma cu 70 de ani, Germania a fost forţata sa-şi semneze capitularea de doua  ori - o data in fata Aliatilor, la Reims, si a doua oara, cu o zi intarziere, in prezenţa mareşalului sovietic Gheorghi  K. Jukov, la Berlin, Ziua Victoriei este sarbatorita in mod diferit in lume: Occidentul marcheaza aceasta zi la 8 mai, in timp ce fostele ţari comuniste o serbeaza la 9 mai.

In Romania, sarbatorirea Zilei Victoriei pe 9 mai coincide cu Ziua Europei, sarbatoarea anuala a pacii şi unitaţii pe continentul european.
Pentru statele membre ale Uniunii Europene, aceasta zi este cunoscuta de asemenea ca Ziua Schuman, comemorand declaraţia ministrului de externe francez, Robert Schuman, prin care a propus crearea Comunitaţii Europene a Carbunelui şi Oţelului, piatra de temelie a proiectului european.
Mai mult, ziua de 9 mai are o deosebita importanţa istorica pentru ţara noastra la nivel internaţional, Mihail Kogalniceanu proclamand independenţa Romaniei pe 9 mai 1877, actul capatand putere de lege a doua zi, pe 10 mai, prin semnarea lui de catre Principele Carol I.

Din punct de vedere tehnic, emisiunea este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre şi minicoala de 8 timbre + 1 vinieta (doua modele).
Incepand cu ziua de sambata, 9 mai 2015, emisiunea de marci postale Ziua Victoriei – 70 de ani va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.