Filatelie / Aparitia Francmasoneriei in spatiul romanesc

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 15.06.2015 11:49 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

La ceas aniversar - implinirea a 135 de ani de la infiinţarea Marii Loji Naţionale din Romania, Romfilatelia ii dedica acesteia o emisiune aniversara de marci poştale, cu titlu omonim, aducand in atenţia pasionaţilor de filatelie aspecte inedite ale existenţei şi activitaţii acestei societaţi fraternale.

Primele informaţii legate de apariţia Francmasoneriei in spaţiul romanesc sunt din deceniul 4 al secolului al XVIII-lea.
Odata cu dobandirea suveranitaţii naţionale, lucru devenit realitate in urma Razboiului de Independenţa (1877 - 1878) şi a Congresului de pace ce i-a urmat, Francmasoneria din Romania marcheaza o noua etapa decisiva in istoria sa: constituirea, la 8/20 septembrie 1880, a Marii Loji Naţionale din Romania, avandu-l ca Mare Maestru pe capitanul Constantin Moroiu.
„Cunoaşte-te pe tine insuţi, iubeşte-ţi aproapele, ajuta-l, respectandu-i demnitatea” este regula de aur a Francmasoneriei, societate fraternala a carei origine coboara pana la leaganul umanitaţii, fiind un promotor al pacii, inţelegerii şi respectului pentru demnitatea umana.

Cele doua timbre ale emisiunii, avand valorile nominale de 2.10 lei şi 14,50 lei, prezinta elemente de simbolistica ale Marii Loji Naţionale din Romania – luna, soarele şi cele 12 semne zodiacale, intr-o compoziţie picturala
din patrimoniul M.L.N.R., ale carei elemente incearca sa reprezinte simbolul universului material şi spiritual.
Litera G face trimitere catre Marele Arhitect, Dumnezeu.
Prin grafica timbrelor se realizeaza o punte metaforica intre origini, trecut şi viitor, ilustrarea proiectului de construcţie a Marelui Templu, pe care Marea Loja Naţionala din Romania il deruleaza in prezent, fiind un element ce susţine aceasta idee.
Emisiunea este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de
32 timbre, minicoala de 4 timbre cu manşeta ilustrata şi blocul de 2 timbre (dantelate şi nedantelate).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat in tiraj limitat de 565 de exemplare şi echipat cu blocul special de 2 timbre dantelate (tiparite pe un fundal cu contur ştanţat sub forma unui octogon) şi plicul prima zi a emisiunii, ambele produse fiind numerotate.
Incepand cu ziua de marţi, 16 iunie 2015, emisiunea de marci postale 135 de ani de la infiinţarea Marii Loji Naţionale din Romania va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.