Filatelie / Biserica Manastirii Sfintii Trei Ierarhi din Iasi

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 11.07.2014 16:49 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia sarbatoreşte aniversarea a 375 de ani de la construcţia Bisericii Manastirii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, ce poarta hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, şi realizeaza o emisiune de marci poştale ce pune in valoare acest lacaş de cult.

Aflata sub ocrotirea Sf. Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gura de aur, biserica a suferit de-a lungul timpului o serie de procese de restaurare, ce au transformat-o intr-o veritabila bijuterie artistica inscrisa in istorie ca o vatra de cultura şi spiritualitate.
„Toata lumea este de acord in a spune ca nici in Moldova, nici la cazaci, nu se afla vreo biserica sa o egaleze pe aceasta, nici prin ornamentaţie, nici prin frumuseţe, caci ea uimeşte pe vizitator. Dumnezeu sa o pastreze pana la sfarşitul veacurilor!”, spunea Paul de Halep in timpul trecerii sale prin Iaşi, la puţin timp de la terminarea zidirii Trei Ierarhilor.

Alcatuita din doua valori, emisiunea aniversara este intitulata Biserica Manastirii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, 375 de ani şi se inscrie in cadrul tematicii anuale Ziua Marcii Poştale Romaneşti.
Timbrul emisiunii cu valoarea nominala de 14,50 lei ilustreaza cladirea Bisericii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi.

Coliţa emisiunii se remarca prin contur ştanţat şi ilustreaza pe manşeta pisania de la intrarea in Biserica, alaturi de un ornament in piatra, reprezentand stema Moldovei.
Timbrul coliţei cu valoarea nominala de 8,10 lei prezinta, de asemenea, cladirea Bisericii.
Cele doua valori sunt completate de plicul prima zi, emisiunea fiind machetata in coala de 32 de timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinieta, carte maxima, coliţa dantelata şi o coliţa speciala cu elemente grafice in folio argint (in albumul filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat in tiraj limitat de 325 exemplare şi echipat cu coliţa dantelata a emisiunii, numerotata cu roşu de la 001 la 325, avand elemente grafice in folio argint, plicul „prima zi” şi o carte maxima, echipate cu timbrul emisiunii şi obliterate cu ştampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur.
Incepand cu ziua de marţi, 15 iulie a.c., emisiunea de marci poştale Ziua Marcii Poştale Romaneşti:
Biserica Manastirii Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, 375 de ani va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.