Filatelie / Bucuresti, la 555 de ani de existenta

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.09.2014 15:58 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

„Oraşul Bucuriei” sau „Micul Paris”, aşa cum a fost numit Bucureştiul odinioara, sunt denumiri ce exprima şi in zilele noastre farmecul şi frumuseţea capitalei, imbinand aceste trasaturi cu spiritul modern european şi crampeiele poveştilor de altadata, pastrand astfel vii anii de glorie ai acestui oraş.

La implinirea a 555 de ani de la prima menţionare a oraşului şi consacrarea sa ca reşedinţa domneasca, Romfilatelia dedica „oraşului lui Bucur” emisiunea aniversara Bucureşti, 555 de ani de existenţa, care ilustreaza una din faţetele emblematice ale oraşului: arhitectura moderna, cladita in secolul al XIX-lea şi inceputul secolului al XX-lea.

Emisiunea este alcatuita din şase timbre care promoveaza cladiri simbolice ale Bucureştiului modern de la cumpana secolelor XIX-XX şi o coliţa pe care este reprezentata Fantana Zodiac din Parcul Carol, monument istoric ce simbolizeaza evoluţia culturala din perioada interbelica.

Cele şase marci poştale aniversare ilustreaza dupa cum urmeaza:
- Palatul Bancii Naţionale a Romaniei, redat pe timbrul cu valoarea nominala de 3,30 lei, este un element arhitectural de referinţa al modernizarii urbane bucureştene din secolul al XVII-lea;
- Palatul Patriarhiei, reprodus pe marca poştala cu valoarea nominala de 4,30 lei, este o alta bijuterie arhitecturala a Capitalei construita in perioada 1656-1658;
- Casa Toma Stelian, creaţie desavarşita a arhitectului Ion D. Berindei, este infaţişata pe marca poştala cu valoarea nominala de 4,50 lei;
- Palatul Kreţulescu, cladire istorica construita la inceputul secolului al XX-lea, in prezent sediul UNESCO – Centrul European de Invaţamant Superior, este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominala de 5,00 lei.
- Palatul Facultaţii de Medicina, cladire ce gazduieşte Universitatea de Medicina şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 6,00 lei;
- Muzeul Naţional de Geologie, aflat printre punctele de reper arhitecturale ale Bucureştiului de la inceputul secolului trecut, este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominala de 9,10 lei;

Cele şapte valori sunt completate de 2 plicuri prima zi, emisiunea fiind machetata in coala de 28 de timbre, minicoala de 5 timbre + 5 viniete, coliţa dantelata şi bloc de 6 timbre (in album filatelic).

Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat in tiraj limitat de 525 exemplare şi echipat cu blocul de 6 timbre al emisiunii, numerotat cu roşu, avand elemente grafice in folio aur şi setul de 2 plicuri „prima zi” ale emisiunii cu ştampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur.
Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 525. De asemenea, in deschidere, albumul prezinta o stampa care reproduce imaginea Bisericii Stavropoleos din Bucureştiul secolului al XIX-lea.

Incepand cu ziua de sambata, 20 septembrie 2014, emisiunea de marci poştale Bucureşti, 555 de ani de existenţa va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.