Filatelie / Cel mai mare centru de pelerinaj din Romania

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.08.2015 11:33 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia omagiaza, prin cel mai recent proiect filatelic pe care il realizeaza, un important eveniment spiritual al acestui an.
In contextul declararii anului 2015 drept Anul omagial al misiunii parohiei şi manastirii azi, emisiunea de timbre cu titlu omonim marcheaza acest eveniment, fiind dedicata Manastirii Nicula şi pelerinajului la Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului, aflata in acest sfant lacaş.

Icoana Maicii Domnului cu Pruncul a fost pictata in anul 1681, de catre preotul Luca, din localitatea Iclod.
In anul 1694, satul Nicula trece in proprietatea catorva mici nobili romani localnici, printre aceştia aflandu-se şi
Ioan Cupşa, cel care va cumpara pentru biserica din comunitatea sa icoana Maicii Domnului de la preotul Luca şi pe care o va incredinţa mai apoi manastirii din deal.

Cinci ani mai tarziu avea sa ia naştere unul dintre cele mai spectaculoase fenomene ale spiritualitaţii şi culturii transilvanene, pelerinajul de la Manastirea Nicula, bazat pe o importanta consemnare a vremii: „icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflata astazi la Nicula, a lacrimat in mod continuu, intre 15 februarie şi 12 martie 1699”.

Marcile poştale ale emisiunii invita la o calatorie emoţionanta in zona Transilvaniei, sursa de idealitate şi reculegere, insufleţind privitorul sa descopere simbolul sacru al Clujului, Manastirea Nicula, straveche vatra de spiritualitate ortodoxa şi romaneasca, cunoscuta ca unul dintre cele mai vechi aşezaminte monahale din spaţiul romanesc.

Icoana pe lemn a Maicii Domnului cu Pruncul (sec. XVII), ilustrata pe timbrul emisiunii cu valoarea nominala de 1,00 lei, este o interpretare artistica a Sfintei Icoane Facatoare de Minuni, datand din aceeaşi perioada cu aceasta, dar şi cu bisericuţa de lemn din incinta manastirii.
Datata stilistic de la sfarşitul secolului XVII, icoana a fost adusa de la parohia Ceaca, jud. Salaj şi a fost restaurata la sfarşitul secolului al XVIII-lea.

Timbrul cu valoarea nominala de 4,50 lei reproduce imaginea bisericii de lemn de la Manastirea Nicula, lacaş de cult pastrator al minunii lacrimarii Fecioarei.
Trecand testul timpului şi depaşind incercarile vremurilor de odinioara, manastirea este venerata şi astazi de mulţimea credincioşilor care obişnuiesc sa inconjoare biserica in coate şi in genunchi, rugandu-se cu evlavie Maicii Domnului.

Manastirea Nicula este astazi cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.
Spre ea se indreapta zi de zi lungi convoaie de credincioşi din toate zonele ţarii, in duminici şi in sarbatori, dar mai ales la sarbatoarea iubita de poporul roman, Adormirea Maicii Domnului, numita şi Sfanta Marie Mare, praznuita la 15 august (zi recunoscuta de statul roman ca zi de sarbatoare naţionala).
                          
Emisiunea este completata de un plic prima zi şi un set de doua maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinieta şi blocul de 2 timbre + 3 viniete (in album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat in tiraj limitat de 310 exemplare şi este echipat cu blocul emisiunii şi plicul „prima zi” cu ştampila „prima zi” in clar, in folio aur.
Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 310.

Blocul emisiunii are o forma speciala ce oglindeşte forma solara a iconostasului. Acesta se regaseşte in biserica mare a Manastirii Nicula şi este o piesa de o frumuseţe rara, unicat in Rasaritul ortodox. Iconostasul care impodobeşte biserica este sculptat in lemn de tei de catre meşterul Samuil Keresteşiu, la 1938 şi are in centru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Incepand cu ziua de sambata, 15 august 2015, emisiunea de marci postale Anul omagial al misiunii parohiei şi manastirii azi va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.