Filatelie / Descopera Romania: Dobrogea

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 16.09.2015 12:20 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Purtand numele Descoperiţi Romania, Dobrogea, emisiunea filatelica face o incursiune in trecutul bogat al acestei regiuni, promovand frumuseţea naturala şi vitalitatea ţinutului dobrogean, culminand cu o invitaţie prin timbre adresata tuturor iubitorilor de frumos, de a vizita, studia şi cunoaşte aceste meleaguri puternic ancorate in valoroasele repere ale trecutului romanilor.  

Cele patru marci poştale ale proiectului ne poarta prin istoria, spiritualitatea şi bogaţia naturala a Dobrogei.
Situata in sudul judeţului Constanţa, pe teritoriul localitaţii Adamclisi, cetatea Tropaeum Traiani expune privirii faimosul monument triumfal cu acelaşi nume, ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 2,00 lei.
Ruinele fortareţei medievale Enisala, ce vegheaza asupra lacurilor Razim şi Babadag, sunt infaţişate pe marca poştala cu valoarea nominala de 4,70 lei.
Dobrogea este la randul ei o regiune incarcata de spiritualitate, timbrul cu valoarea nominala de 7,60 lei ilustrand un lacaş de importanţa majora pentru creştinismul romanesc, Peştera Sfantul Apostol Andrei.
Ţinutul Dobrogei se remarca şi printr-o bogaţie naturala, recunoscuta pe plan internaţional, şi reprezentata pe timbrul cu valoarea nominala de 8,10 lei: Delta Dunarii, a doua delta ca marime din Europa, formata acum aproximativ 6.500 ani.
Rolul central pe care Delta Dunarii il joaca in ciclul de viaţa al mai multor specii, fiind un refugiu critic pentru pasari ameninţate la nivel global, face din acest biom unul unic in lume, asupra caruia s-au concentrat eforturi internaţionale de conservare, delta fiind declarata Rezervaţie a biosferei.

Cele patru timbre sunt completate de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de
32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta şi blocul de 4 timbre (in album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat intr-un tiraj limitat de 245 de exemplare si echipat cu blocul emisiunii si plicul “prima zi”, avand stampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur.
Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.
Incepand cu ziua de vineri, 18 septembrie 2015, emisiunea de marci postale Descoperiţi Romania, Dobrogea va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.