Filatelie / Descopera taramul unic al Moldovei

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 07.09.2015 10:58 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Moldova este cea mai recenta regiune ce completeaza amplul proiect de promovare a tezaurului naţional de catre Romfilatelia, desfaşurat sub numele de Descoperiţi Romania, dar şi locul unde acum 157 de ani aparea prima emisiune de marci poştale romaneşti intitulata Cap de bour.

Emisiunea de timbre Descoperiţi Romania, Moldova prezinta un taram unic in Romania, unde istoria bogata, tradiţiile, obiectivele turistice naturale sau arhitectonice şi mai ales ospitalitatea localnicilor imbie calatorii de pretutindeni sa viziteze aceste locuri deosebite.

Ca şi celelalte emisiuni filatelice inscrise in acest proiect, timbrele dedicate Moldovei ilustreaza monumente reprezentative, simboluri şi personalitaţi ale acestor meleaguri.

Ceramica Cucuteni şi Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni se gasesc ilustrate pe timbrul cu valoarea nominala de 3,10 lei.
Aflat in Piatra Neamţ, Muzeul de Arta Eneolitica Cucuteni constituie in prezent un unicat la nivel naţional, prin tematica abordata, fiind in acelaşi timp un muzeu de istorie, dar şi de arta, ce adaposteşte in prezent cea mai importanta colecţie de arta eneolitica din sud-estul Europei.

Cetatea Neamţ şi portretul domnitorului Ştefan cel Mare sunt reprezentaţi pe timbrul cu valoarea nominala de 3,60 lei.
Numele domnitorului este strans legat de de cel al Cetaţii Neamţ (cunoscuta in cronici şi ca Cetatea Neamţului) ce face parte din categoria monumentelor medievale de valoare excepţionala din Romania.
Deşi cetatea a fost construita la sfarşitul secolului al XIV-lea de Petru I, ea a fost fortificata abia in secolul al XV-lea sub domnia lui Ştefan cel Mare, facand parte din sistemul grandios de fortificaţii construit in Moldova.

Timbrul cu valoarea nominala de 4,70 lei reproduce portretul mitropolitului Dosoftei al Moldovei şi imaginea Bisericii Sfantul Nicolae Domnesc, unul dintre cele mai impunatoare lacaşuri de cult din cetatea Iaşi.
In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, pentru o perioada de caţiva ani (1677 - 1682), Biserica Sf. Nicolae Domnesc a indeplinit rolul de catedrala mitropolitana şi a devenit o adevarata sursa de cultura romaneasca.
Dimitrie Barila, cunoscut sub numele sau monahal drept Mitropolitul Dosoftei, a fost unul dintre cei mai inzestraţi oameni de cultura din vremea sa, traducand şi tiparind in grai romanesc numeroase carţi şi devenind astfel ctitorul limbii romaneşti in cultul Bisericii din Moldova.

Timbrul cu valoarea nominala de 9,10 lei este dedicat Palatului Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa şi domnitorului Al. I. Cuza.
Personaj central in Unirea Principatelor Romane, Al. I. Cuza a manifestat un puternic interes pentru reinnoirea şi europenizarea ţarii, grija resimţita şi asupra moşiei de la Ruginoasa.
Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa a fost inaugurat de catre domnitor in aprilie 1864, devenind reşedinţa de vara.
Deşi domnitorul a petrecut puţin timp la palat, aici a locuit soţia sa, Doamna Elena Cuza, cea care s-a ocupat de amenajarea spaţiilor interioare şi exterioare ale palatului.

Cele patru timbre sunt completate de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de
32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 viniete şi blocul de 4 timbre (in album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat intr-un tiraj limitat de 245 de exemplare si echipat cu blocul emisiunii si plicul “prima zi”, avand stampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur.
Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 245.
Incepand cu ziua de marţi, 8 septembrie 2015, emisiunea de marci postale Descoperiţi Romania, Moldova va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.