FIlatelie / Flori din Gradini Botanice

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.07.2015 09:42 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Gradinile botanice, percepute odinioara ca gradini medicinale pentru studiul şi cultivarea plantelor cu proprietaţi vindecatoare, deţin in prezent un rol cheie in conservarea plantelor şi educaţia celor care le viziteaza zilnic, dar şi in purificarea aerului in zonele urbane.
Cu peste 80.000 de specii de plante, multe dintre ele pe cale de dispariţie, misiunea gradinilor botanice este cu atat mai importanta in intreaga lume.

Cinstind frumuseţea şi raritatea plantelor regasite in patrimoniul a patru gradini botanice din Romania, Romfilatelia continua tematica flora, indragita de colecţionari şi publicul larg, prezentand un nou proiect filatelic intitulat sugestiv Flori din Gradini Botanice.
Cele patru timbre ale emisiunii ne poarta intr-o calatorie prin gradinile botanice din Romania.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 1,00 lei este ilustrata Astragalus peterfii Jáv, planta din specia de cosaci, endemica pentru Romania, descoperita in 1916 in apropiere de satul Suatu din Bazinul Transilvanean. Avand o valoare ştiinţifica deosebita, prin unicitatea, vechimea şi originea sa, aceasta se regaseşte in prezent in Gradina Botanica „Alexandru Borza” a Universitaţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Timbrul cu valoarea nominala de 3,30 lei reproduce imaginea stanjenelului lui Brandza (Iris branzdae Prodan), planta ce poarta numele medicului şi botanistului Dimitrie Brandza, putand fi admirata la cea mai veche gradina botanica din Romania, Gradina Botanica „Anastasie Fatu” din Iaşi.
Timbrul cu valoarea nominala de 8,10 lei reproduce imaginea Bujorului romanesc sau Bujorul de padure (Paeonia peregrina Mill), planta ce infrumuseţeaza şi completeaza patrimoniul viu al Gradinii Botanice din Galaţi.
Timbrul cu valoarea nominala de 9,10 lei ilustreaza Crucea voinicului (Hepatica transsilvanica Fuss), planta ce se gaseşte in Gradina Botanica „Dimitrie Brandza” a Universitaţii din Bucureşti, gradina ce sarbatoreşte in acest an 155 de ani de existenţa.

Emisiunea este completata de un plic prima zi şi un set de carţi maxime, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 timbre şi minicoala de 5 timbre + 1 vinieta.
Incepand cu ziua de vineri, 3 iulie 2015, emisiunea de marci postale Flori din Gradini Botanice va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.