Filatelie / Fructele si fauna

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 03.09.2014 13:49 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia abordeaza o tematica preferata de colecţionarrii de timbre si introduce in circulatie emisiunea de marci postale „Fructele si Fauna”.  
Cele 4 perechi de elemente selectate pentru tema emisiunii ilustreaza armonios legatura dintre fructele si animalele salbatice.

Timbrul cu valoarea nominala de 1,40 lei ilustreaza o imagine indragita de copii, parinti si bunici deopotriva: veverita si alunele. Desi animale singuratice, veveritele, cunoscute in peste 300 de specii in intreaga lume, sunt intalnite in cele mai diverse habitate, de la orasele aglomerate si gradinile oamenilor, la paduri si campii. Este frecvent cunoscut un obicei al veveritelor, acela de a face provizii, ascunzand vara, in locuri bine alese, ghindele, nucile, si alunele ce vor constitui hrana pentru anotimpul rece.
Alunele au fost folosite inca din vechime atat ca alimente, cat si ca leacuri, in timp ce alunul era considerat simbolul abundentei si al familiei, al pacii si al bunastarii in lumea antica a romanilor si grecilor.

Mistretul si ghindele sunt ilustrate pe timbrul cu valoarea nominala de 2 lei. Cunoscut si sub numele de „Glican” (Transilvania), mistretul se numara printre vietuitoarele de temut din padurile Carpatilor, fiind un animal omnivor ce prefera hrana preponderent vegetala. Padurile de foioase sunt preferate de mistret pentru ca acestea ii ofera hrana de baza, ghindele si jirul.
Ghindele, fructele stejarului, sunt consumate de o serie de animale, unele soiuri fiind comercializate si consumate de catre oameni in America Latina si Maroc. Ele sunt de culoare verde – maronie, au gustul amar sau dulce si sunt bogate in amidon. Ghindele contribue deasemenea la imbunatatirea solului, prin descompunerea lor participand la formarea humusului.

Pe timbrul cu valoare nominala de 8,10 lei sunt reprezentate, intr-o imagine asociata, ursul si fructele de padure.
Ursul brun este considerat un animal prin excelenta al plaiurilor romanesti, fiind o prezenta constanta in folclorul si mitologia tarii. In prezent, in Romania se gasesc in jur de 6.000 de exemplare. Ca hrana, prefera fructele de padure, ghindele, mierea, dar si animalele mici (furnici si larve, rame), pestele, pasarile sau soarecii, atacand uneori si animale domestice.
In fiecare an, muntii Romaniei se transforma in raiul rodurilor parfumate ce devin hrana atat pentru animale, cat si pentru oamenii indragostiti  de zmeura, mure, afine negre si rosii, coacaze, macese si catina.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei este ilustrat un graur alaturi de un ciorchine de struguri. Pasare migratoare, considerata prezenta frecventa in Romania unde vine primavara si pleaca toamna, graurul prefera deopotriva campia si padurile, fiind atat prietenul cat si inamicul agricultorilor. Desi mare consumator de fructe, putand periclita rodul livezilor si al podgoriilor, hrana sa preferata o constitue insectele, avand astfel un rol important in reglarea inmultirii insectelor daunatoare.
Vita de vie este atestata pe teritoriul Romaniei inca din Antichitate, cultivarea viei demonstrand in fiecare an calitatea superioara a terenurilor. Strugurii se afla in topul fructelor cultivate in tara noastra, vinurile autohtone fiind apreciate in intreaga lume si medaliate la competitii si expozitii internationale.

Vegetatia si fauna consacra locul Romaniei in ansamblul patrimonial universal al naturii, nu doar prin banca de gene a miilor de specii de plante si animale pe care le adaposteste, ci si prin traditiile, credintele si obiceiurile nascute din relatia oamenilor cu natura si transmise de-a lungul secolelor generatiilor viitoare.
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat in tiraj limitat de 300 exemplare si este echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii si plicul „prima zi” a emisiunii avand stampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 300.

Emisiunea este machetata in coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta, minicoala numerotata de 5 timbre
(4 timbre dantelate + 1 timbru nedantelat), bloc de 4 timbre (in album filatelic), 600 plicuri echipate cu timbrele emisiunii, numerotate si obliterate cu stampila „prima zi” si un set de 4 carti maxime.

Incepand cu ziua de vineri, 5 septembrie 2014, emisiunea de marci postale Fructele si Fauna va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.