Filatelie / Jucarii vechi

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.04.2015 12:22 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia continua seria anuala a emisiunilor Europa, in 2015 tematica aleasa de Organismul PostEurop
al Uniunii Poştale Universale fiind jucarii vechi.
Respectand tradiţia, fiecare ţara are ocazia sa interpreteze tema selectata in stilul ei unic, astfel Romfilatelia dedicand jucariilor de epoca un proiect filatelic special, intitulat  Europa 2015, Jucarii vechi.

Jucariile işi au rolul bine definit ca sursa de distracţie, dar şi de educaţie, fiind, in general, obiecte create pentru a reda la scara redusa realitatea şi a oferi copiilor miniaturi reprezentative ale lumii adulţilor.
Cele doua timbre ale emisiunii ilustreaza jucarii vechi, tradiţionale, romaneşti, invitand astfel la o calatorie in timp prin lumea copilariei.
Acestea fac parte din patrimoniul Asociaţiei „Muzeul Jucariilor”, asociaţie ce a fost creata la iniţiativa unui grup de entuziaşti iubitori şi pastratori ai propriilor jucarii.

Timbrul cu valoarea nominala de 2,10 lei ilustreaza trei jucarii tradiţionale, pictate manual pe lemn.
Jucariile erau in mod obişnuit gasite in targurile tradiţionale organizate de sarbatori in oraşe şi sate.
Au la baza modele mai vechi, variantele de fabricaţie ajungand pana aproape de zilele noastre.
Timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei simbolizeaza o incursiune in timp, amintindu-ne de varsta inocenţei, de caluţul de lemn şi tricicleta, martorii tacuţi ai celor mai cutezatoare aventuri ale copilariei.
Caluţul de lemn putea fi intalnit in diferite variante, in aproape toate regiunile ţarii, balansul pe aceasta jucarie fiind una din nepreţuitele senzaţii ale unui copil de acum 100-150 de ani.
Tricicleta, faţa de caluţ, oferea o mobilitatea reala copilului, acesta invaţand sa pedaleze şi sa-şi conduca micul vehicul.
Varianta reprezentata pe timbru dateaza din anii 1950-1960, avand la baza un model interbelic.

Din punct de vedere tehnic, emisiunea este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 timbre, minicoala de 6 timbre şi blocul de 4 timbre (2 modele).
Incepand cu ziua de vineri, 17 aprilie 2015, emisiunea de marci postale Europa 2015, Jucarii vechi poate fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.