Filatelie / Marea Neagra, istorie rescrisa

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 30.01.2014 17:39 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In 2014 se implinesc 5 ani de la pronunţarea publica, la data de 3 februarie 2009, a Hotararii Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, in procesul „Delimitarea Maritima in Marea Neagra” (Romania c. Ucraina).

Momentul de importanţa excepţionala consacra prima, şi pana in prezent, unica extindere de drepturi suverane şi jurisdicţie suverana ale Romaniei dupa Marea Unire de la 1918.

Prin Hotarare, Romania a obţinut 79,34% din zona aflata in disputa cu Ucraina, adica 9.700 kmp de platou continental şi zona economica exclusiva, cu importante resurse de hidrocarburi, de natura sa asigure un inalt grad de independenţa energetica a Romaniei.
Acest rezultat excepţional reprezinta poate cea mai buna ilustrare a modului in care diplomaţia romaneasca a ştiut sa utilizeze eficient instrumentele „inteligente” ale dreptului internaţional pentru atingerea unui obiectiv care ţine de interesul naţional al Romaniei.

Romfilatelia marcheaza acest moment istoric, de politica externa, prin emisiunea de marci poştale Marea Neagra, istorie rescrisa, alcatuita dintr-o marca poştala şi un plic prima zi.
Ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 10 timbre + 2 viniete şi coliţa dantelata.
Incepand cu ziua de luni, 3 februarie 2014, emisiunea de marci poştale Marea Neagra, istorie rescrisa va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.