Filatelie / Martiriul Sfintilor Brancoveni

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.08.2014 13:47 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a declarat anul 2014, cand se implinesc 3 secole de la martiriul Sfantului Constantin Brancoveanu, al celor patru fii ai sai – Constantin, Ştefan, Radu şi Matei - şi al sfetnicului sau Ianache Vacarescu, drept Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni.

Romfilatelia se alatura acestei acţiuni comemorative prin proiectul filatelic 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brancoveni, cele 3 marci poştale ale emisiunii aducand un omagiu sacrificiului suprem al Sfinţilor Brancoveni, celebrand astfel credinţa lor neabatuta şi modul in care au infruntat moartea ramanand creştini pana la capat.

Timbrul cu valoarea nominala de 2,40 lei reproduce imaginea domnitorului Constantin Brancoveanu intr-o gravura de epoca, alaturi de efigia domnitorului, acesta ramanand in istoria neamului şi in conştiinţa romanilor ca ultimul domnitor al evului mediu, primul domnitor al epocii moderne şi „Apusul de soare” al domnilor Basarabi.
Pe timbrul cu valoarea nominala de 5,00 lei este ilustrata icoana din Biserica Manastirii Hurezi, care ii infaţişeaza pe Sfinţii Martiri Brancoveni, alaturi de cumnatul sau, sfetnicul Ianache Vacarescu.
Timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei ilustreaza imaginea cladirii Bisericii Sfantul Gheorghe Nou din Bucureşti, reprodusa dupa o litografie din sec al XIX-lea reprezentand lacaşul de cult, aceasta fiind ultima ctitorie a Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu şi adapostind mormantul cu moaştele acestuia.

Celor 3 valori li se alatura plicul prima zi, emisiunea fiind machetata in coala de 32 de timbre, minicoala de
6 timbre şi bloc-coliţa de 3 timbre nedantelate. Produsele speciale, realizate intr-o concepţie grafica şi artistica de valoare, completeaza emisiunea de marci poştale.
Albumul filatelic este realizat intr-un tiraj limitat de 400 exemplare, echipat cu blocul-coliţa de 3 timbre nedantelate al emisiunii cu elemente grafice in folio aur şi plicul prima zi al emisiunii cu ştampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 400.

Setul filatelic omagial este un produs exclusiv, concept Romfilatelia, realizat intr-un tiraj limitat de
600 exemplare.
Timbrul din argint aurit, replica a marcii poştale cu valoarea nominala de 2,40 lei, avand dimensiunile de 48 x 33 mm şi 0,7 mm grosime, este prezentat intr-o caseta, alaturi de 5 medalii din argint aurit ce reproduc portretele celor patru fii ai voievodului Brancoveanu, Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi pe cel al sfetnicului sau, Ianache Vacarescu, avand dimensiunile ø 14, ø 16, ø 18, ø 20 şi ø 22.
Pe capacul interior al casetei este poziţionat carnetul filatelic care conţine seria de marci poştale nedantelate şi certificatul de autenticitate, numerotat de la 001 la 600.

Incepand cu ziua de sambata, 16 august a.c., emisiunea de marci poştale 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brancoveni va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

###

Constantin Brancoveanu (15/26 august 1654 - 15/26 august 1714) a fost domnul Ţarii Romaneşti intre anii 1688 şi 1714, avand una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor romane.

Deşi reuşise sa fie confirmat pe viaţa in domnie (1699) şi reconfirmat de noul sultan in 1703, domnul a lucrat in permanenţa sa-şi asigure in strainatate un refugiu de turci, fiind conştient de precaritatea situaţiei sale.
In cele din urma, a fost luat prin surprindere, fiind mazilit in aprilie 1714 şi dus cu intreaga familie la Constantinopol, unde a fost torturat pentru a ceda turcilor toata averea sa.
Constantin Brancoveanu a fost executat pe 15 august 1714, impreuna cu cei patru fii ai sai (Constantin, Ştefan, Radu şi Matei) şi cu sfetnicul Ianache Vacarescu.
Pentru ca au refuzat cu preţul morţii sa abjure de la credinţa creştina, cu toţii sunt veneraţi de catre Biserica Ortodoxa Romana, care i-a canonizat sub numele de Sfinţii Mucenici Brancoveni in 1992.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.