Filatelie / Monede dacice de argint, monede romane imperiale de aur...

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 03.12.2015 10:59 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Continuand seria proiectului filatelic Colecţia Numismatica a Bancii Naţionale a Romaniei, Tezaure Monetare, lansat in anul 2014, Romfilatelia prezinta publicului cea de-a doua emisiune de marci poştale dedicata valoroasei colecţii din cadrul BNR, timbrele avand astfel scopul de a oferi o cat mai completa imagine a istoriei circulaţiei monetare in spaţiul romanesc.
Purtand titlul sugestiv Colecţia Numismatica a Bancii Naţionale a Romaniei, Tezaure Monetare (II), emisiunea de timbre va fi disponibila spre vanzare incepand de vineri, 4 decembrie a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Marcile poştale ale noii emisiuni vin in completarea celor de anul trecut şi reproduc patru tipuri noi de monede regasite in tezaurele monetare din colecţia numismatica a BNR: monedele dacice de argint, monedele romane imperiale de aur, monedele poloneze de argint şi ducaţii olandezi.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 2,00 lei sunt reprezentate monedele dacice de argint.
Intrucat valoarea intrinseca a monedelor geto-dacice a tot scazut ulterior, iar metalul comun a ajuns sa predomine in aliaj, in secolul I i.Hr. reprezentarile care apareau pe aceste monede erau doar simple reproduceri schematice, fara a mai pastra elemente de legenda sau trasaturi principale ale reprezentarilor originale.
In colecţia numismatica a BNR se gaseşte un tezaur descoperit in Bucovina, alcatuit din monede de tip Huşi-Vovrieşti, datate in secolul al III-lea i.Hr., a caror principala caracteristica este prezenţa taieturilor de pe revers.

Monedele romane imperiale de aur sunt ilustrate pe timbrul cu valoarea nominala de 2,40 lei.
Tezaurul de la Piteşti, alcatuit din monede de aur din timpul imparatului Gordian al III-lea şi aflat in colecţia numismatica a BNR, este cel mai mare tezaur de aur descoperit pana acum pe teritoriul Romaniei.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 8,10 lei este infaţişat Ducatul olandez.
In colecţia numismatica a BNR se pastreaza un tezaur datat in prima jumatate a secolului al XIX-lea, descoperit in localitatea Mihaieşti, comuna Hodoroceni (judeţul Suceava), alcatuit in mare parte din ducaţi olandezi, carora li se alatura ducaţi veneţieni şi diverse monede otomane.

Monedele poloneze de argint sunt reproduse pe timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei.
Colecţia numismatica a BNR pastreaza mai multe tezaure monetare alcatuite din monede poloneze din argint din secolele XVI-XVII, descoperite mai cu seama pe teritoriul Moldovei.

Cele patru marci poştale ale emisiunii sunt insoţite de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre + 6 viniete + 2 tabsuri şi blocul de 4 timbre + 4 viniete (in album filatelic).
Produsul special este albumul filatelic, realizat intr-un tiraj de 245 de exemplare şi echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii, avand elemente grafice in folio aur, şi plicul prima zi al emisiunii cu ştampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.