Filatelie / Monetaria Statului

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.05.2015 13:38 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Monetaria Statului marcheaza in 2015 aproape un secol şi jumatate de experienţa, avand o valoare şi o importanţa incontestabila din punct de vedere cultural, social şi financiar.
Monedele şi celelalte produse fabricate in cadrul Monetariei (bijuterii, obiecte de cult, insigne, decoraţii etc.) sunt, asemenea timbrelor, purtatoare de sensuri şi simboluri, istorie şi cultura.
Astfel, Romfilatelia dedica emisiunea filatelica 145 de ani de la inaugurarea Monetariei Statului sarbatoririi acestei instituţii fundamentale romaneşti, de altfel una dintre cele mai vechi ale statului nostru, locul unde se bate moneda şi in zilele noastre.

Timbrul emisiunii cu valoarea nominala de 8,10 lei ilustreaza imaginea primei cladiri a Monetariei Statului din anul 1870, alaturi de imaginea reversului primei monede de 1 leu, din argint, emisa de Monetarie in acelaşi an, 1870, şi incadrata in grafica timbrului intr-un perfor special.
Timbrul coliţei emisiunii, avand valoarea nominala de 14,50 lei, prezinta prima moneda de 20 de lei din aur, batuta de Monetaria Statului in anul 1870, iar pe manşeta este ilustrata efigia Regelui Carol I, in prezenţa acestuia fiind inaugurata, la 24 februarie 1870, prima Monetarie a Romaniei.

Romfilatelia pune la dispoziţia colecţionarilor şi a publicului general un produs filatelico-numismatic valoros, realizat in tiraj limitat de 430 de exemplare - coliţa de argint cu timbru aurit care reproduce prima moneda din aur emisa in anul 1870 de Monetaria Statului.
Coliţa dantelata de argint este un produs exclusiv, concept Romfilatelia, replica a coliţei emisiunii, al carei timbru aurit reprezinta o premiera datorita perforului realizat in metal preţios.
Produsul este inserat intr-o cutie speciala, pe al carei capac interior este poziţionat carnetul filatelic ce conţine blocul de timbre „serie completa” al emisiunii (timbrul emisiunii şi timbrul coliţei) şi certificatul de autenticitate numerotate de la 001 la 430, alaturi de coliţa din argint cu timbru aurit, replica a produsului filatelic cu valoarea nominala de 14,50 lei.

Emisiunea este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de
28 timbre, minicoala de 4 timbre + 8 viniete, minicoala de 5 timbre şi coliţa dantelata.
Incepand cu ziua de marţi, 19 mai 2015, emisiunea de marci postale 145 de ani de la inaugurarea Monetariei Statului va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.