Filatelie / Octavian Bellu si Mariana Bitang, mesageri ai sportului romanesc

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.06.2014 19:22 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia dedica noul sau proiect filatelic tuturor iubitorilor de sport si gimnastica, in mod special.
Marcile postale ilustreaza o tematica indragita de colectionari fiind reunite intr-o conceptie grafica si cromatica speciala, intitulata Mesageri ai sportului romanesc, Octavian Bellu si Mariana Bitang, personalitati de inalta clasa ai sportului romanesc.

Emisiunea de marci postale este ­dedicata celor doi renumiti profesori si antrenori ai lotului olimpic feminin de gimnastica artistica, Octavian Bellu si Mariana Bitang si se inscrie ca un omagiu purtator de stima si elogioase aprecieri pentru intreaga munca si devotamentul puse in slujba promovarii talentelor de exceptie ale sportului romanesc, in pozitiile de prim rang ale ierarhiei mondiale.
Emisiunea omagiala este un prilej de a rememora cariera de succes a celor doi antrenori de exceptie.

Anul 1981, inscrie in agenda sportiva venirea la lotul olimpic feminin de gimnastica al Romaniei, ca antrenor, a lui Octavian Bellu.
Participarea la competitiile majore sportive aduce valorosului antrenor notabile succese concretizate in medalii intrate in tezaurul Gimnasticii romanesti: 43 de medalii la Jocurile Olimpice (18 medalii de aur, 10 de argint si 15 de bronz), 84 de medalii la Campionatele Mondiale (31 de medalii de aur, 28 de argint, 25 de bronz), 98 de medalii la Campionatele Europene de Seniori (37 de aur, 32 de argint si 19 de bronz), acestora adaugandu-se peste 100 de medalii obtinute la Cupele Mondiale si Campionatele Europene de Juniori.
Rezultatele de exceptie au avut ca urmare recunoasterea obiectiva a meritelor sale, prin acordarea unor insemne onorifice de mare pret. Valorosul profesor si antrenor a primit Ordinul Meritul Sportiv clasa I si titlul de antrenor emerit la care s-au adaudat Ordinul National „Serviciul Credincios” in grad de ofiter, Colanul de aur al Comitetului Olimpic Roman. Presedintele Ion Iliescu i-a atribuit lui Octavian Bellu in anul 2004, Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Comandor, pentru ca in anul 2012, sa ii fie oferit si Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter. Ca o recunoastere mondiala, World Records Academy il clasifica in anul 2007 drept „cel mai de succes antrenor din lume”.
Incepand cu anul 1992, Octavian Bellu, in calitate de antrenor ­coordonator, are alaturi un colaborator de prim rang, antrenoarea Maria Bitang (mai cunoscuta publicului cu numele de Mariana Bitang).

In perioada prezentei ca antrenoare la lotul olimpic feminin de gimnastica al Romaniei, palmaresul gimnastelor angajate in competitii internationale a adunat in evidentele sale: 22 de medalii la Jocurile Olimpice (8 de aur, 6 de argint, 8 de bronz), 47 de medalii la Campionatele Mondiale (19 de aur, 16 de argint, 12 de bronz), 56 de medalii la Campionatele Europene de Seniori (25 de aur, 18 de argint si 13 de bronz), 44 de medalii la Campionatele Europene de Juniori, la care se adauga peste 50 de medalii cucerite la Cupele Mondiale.
Pentru activitatea sa, Mariana Bitang a fost rasplatita cu titlul de antrenor emerit, Ordinul National “Serviciul Credincios” in grad de Ofiter, Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Comandor, Colanul de aur al Comitetului Olimpic Roman, Ordinul „Meritul Sportiv” Clasa I, Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Mare Ofiter. In anul 2007, World Records Academy o clasifica drept „cea mai de succes antrenoare din lume”.

Emisiunea Mesageri ai sportului romanesc, Octavian Bellu si Mariana Bitang este alcatuita din doua marci postale cu valorile nominale de  2,10 lei si 9,10 lei.
Cele doua timbre ilustreaza imaginea celor doi renumiti antrenori romani, in timpul unor concursuri internationale, precum si imagini stilizate ale aparatelor la care gimnastele romance au repurtat numeroase victorii.
Cele doua valori sunt insotite de plicul „prima zi”, emisiunea fiind machetata in coala de 32 de timbre, minicoala de 6 timbre cu manseta ilustrata si bloc de 2 timbre.
Incepand cu ziua de vineri, 20 iunie 2014, emisiunea de marci poştale Mesageri ai sportului romanesc va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara. 

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.