Filatelie / Oltenia, fereastra catre vremuri demult apuse

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 27.08.2014 13:27 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

In continuarea seriei filatelice Descoperiţi Romania, Romfilatelia introduce in circulatie prezenta emisiune de marci postale dedicata Olteniei, alcatuita din sase timbre ce ilustreaza elemente-simbol ale acestei regiuni.

Pe timbrul cu valoarea ­nominala de 2,40 lei, este ilustrata Cula Greceanu, una din culele reprezentative pentru arhitectura olteneasca a Evului mediu, fiind o constructie fortificata cu rol de aparare impotriva atacurilor turcesti, cula apartinand Complexului Muzeal Maldaresti din Valcea.
O alta bijuterie arhitecturala, conceputa in stilul academismului francez de catre arhitectul francez Paul Gottereau care face cinste Olteniei este Muzeul de Arta din Craiova, inaugurat in 1954 intr-un somptuos palat ce a apartinut unuia dintre cei mai bogati oameni din Romania, Jean Mihail, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 3,00 lei.

Manastirea Tismana este reprezentata pe timbrul cu valoarea nominala de 3,30 lei.
Unul dintre cele mai vechi si mai mari asezaminte monastice din Tara Romaneasca, a inceput sa fie ridicata in timpul domniei lui Radu I (1377-1383), Matei Basarab aducand unele completari intre 1646-1651.
A indeplinit deasemenea rolul unei cetati de aparare, manastirea fiind inzestrata cu turnuri si folosita ca incinta fortificata de catre Tudor Vladimirescu in 1821.     
In istoria Romaniei, Tismana se inscrie si ca un loc important in care a fost ascuns tezaurul tarii detinut de Banca Nationala a Romaniei si adapostit aici intre anii 1944-1947 pentru a fi ascuns de pericolul confiscarii, fie de catre armata germana aflata in Romania sau de catre Armata Rosie.
Muzeul amenajat in anul 2013 transmite toate informatiile legate de modul in care au fost salvate cele peste 200 de tone de aur.
 
Marca postala cu valoarea de 4,30 lei este dedicata Manastirii Hurezi, cea mai frumoasa ctitorie brancoveneasca, cea mai completa si complexa asezare monastica din tara noastra, o bijuterie a stilului brancovenesc si
un loc de prim rang purtator de istorie a neamului si spiritualitatii romanesti.
Pe marca postala cu valoarea nominala de 4,50 lei lei este ilustrata ceramica de Horezu, element intrat in Patrimoniul Cultural Imaterial al UNESCO.
Tehnica si mestesugul ceramicii de Horezu se remarca prin unicitatea si continuitatea regasite intr-o traditie pastrata de secole in Oltenia.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei sunt ilustrate Cramposia selectionata si Negru de Dragasani, doua soiuri de struguri care pun in valoare calitatea de „terroir” a podgoriilor oltenesti.
Cramposia selectionata a fost obtinuta in 1972 din vechiul soi Cramposie (Carloganca), rezultand vinuri seci, pline de parfum si aroma fructelor coapte.
Negrul de Dragasani, produs din incrucisarea soiurilor Negru Vartos si Saperavi, da vinuri seci, mai aspre, de un rosu frapant si arome complexe.
Vinurile Olteniei se aflau la loc de cinste pe masa conducatorilor Tarii Romanesti, Podgoria Dragasani fiind de altfel numita „podgoria voievodala a Banilor Olteniei” (I.C.Teodorescu).

Cele sase valori sunt completate de setul de 2 plicuri prima zi, emisiunea fiind machetata in coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta si blocul de 6 timbre (in albumul filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat in tiraj limitat de 515 exemplare şi echipat cu blocul de
6 timbre al emisiunii si setul de plicuri „prima zi” ale emisiunii avand stampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur, ambele produse fiind numerotate cu negru de la 001 la 515.
In deschiderea albumului este etalata reproducerea unei litografii cu imaginea Manastirii Hurezi din secolul al XIX-lea.
Incepand cu ziua de vineri, 29 august 2014, emisiunea de marci poştale Descoperiţi Romania, Oltenia va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.