Filatelie / Plantele medicinale

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.08.2015 10:13 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia dedica o noua emisiune de marci poştale domeniului sanataţii, proiect inscris in tematica Traieşte sanatos! Plantele medicinale, sanatatea casei tale!
Emisiunea are ca subiect primordial vechea ştiinţa cunoscuta sub numele de Fitoterapie, ce consta in prevenirea şi combaterea bolilor cu ajutorul plantelor.
La baza acestui concept de vindecare prin plante stau numeroase scrieri antice ce consemneaza proprietaţile terapeutice ale plantelor, proprietaţi folosite inca de atunci in medicina şi cosmetica.

Descoperirile ştiinţifice din ultimele secole vin sa confirme şi sa intareasca valoarea curativa a plantelor medicinale şi aromatice, care indiferent de forma in care sunt folosite – ceai, sapun, tinctura sau crema – constituie un elixir pentru organismul uman şi un adevarat izvor de sanatate aflat la indemana oricui.

Timbrele emisiunii Traieşte sanatos! Plantele medicinale, sanatatea casei tale! prezinta imagini ale unor plante medicinale cunoscute, precum levanţica, sunatoarea, muşeţelul şi galbenelele.
Acestea se gasesc pe teritoriul ţarii noastre, alaturi de nenumarate alte plante cu proprietaţi similare, fiind folosite de locuitorii ţinuturilor romaneşti inca din vremuri stravechi.

Floarea de sunatoare (pojarniţa) (Hypericum perforatum L.), ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de
1,20 lei, este o planta erbacee ce conţine uleiuri volatile, hiperina, acizi organici, taninuri, betacaroten şi alte componente benefice sanataţii.
Folosita in scop medicinal, sunatoarea are acţiune antiseptica, antiinflamatoare, dezinfectanta, antidiareica şi cicatrizanta, fiind recomandata pentru afecţiuni digestive, hipertensiune arteriala, atacuri de panica, stari depresive, insomnie ori irascibilitate.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 2,00 lei este reprezentata lavanda sau levanţica (Lavandula angustifolia Mill., sin. Lavandula officinalis Chaix).
Planta din zona mediteraneeana, cu raspandire larga, levanţica se gaseşte şi in Romania, unde, datorita proprietaţilor sale curative, este intalnita in ultimul timp sub forma de culturi.
Levanţica are numeroase utilizari in aromaterapie şi medicina naturista.
Intalnita sub forma de tinctura, oţet, ulei aromatic, sapun, planta este adjuvant in aritmia cardiaca, amelioreaza oboseala, stresul, insomniile sau migrenele şi favorizeaza creşterea parului, fiind totodata folosita şi pentru intreţinerea corporala.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 2,40 lei sunt ilustrate galbenelele (Calendula officinalis L.), plante cu acţiune decongestica, antimicrobiana, antiseptica, cicatrizanta, utilizate in reglarea funcţiei biliare, ulceraţii, gastrite, eczeme, cistite, tratamentul unor forme de cancer, afecţiuni dermatologice şi intreţinerea pielii.
Galbenelele pot fi folosite sub forma de infunzie, tinctura, pulbere sau unguente, in cosmetica.

Muşeţelul (Matricaria chamomilla L., sin. Chamomilla recutita L.), prezentat pe timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei, este o planta medicinala foarte populara, ale carei flori se folosesc la infuzii şi extracte sau soluţii pentru ochi şi pentru gat.
Muşeţelul este apreciat pentru acţiunea sa antispastica, antiinflamatoare ori antialergica, cicatrizanta şi imuno-stimulatoare.
Este utilizat in tratarea balonarii şi afecţiunilor digestive, avand efect antidiuretic şi sedativ. In cosmetica, planta se regaseşte in produsele care vindeca inflamaţiile şi acneele.

Pe manşetele minicolilor sunt reproduse alte patru plante cu proprietaţi medicinale: cimbrul de gradina, pelinul, busuiocul şi menta.
Descrierea, acţiunea şi caracteristicile acestora sunt prezentate in pliantul informativ al emisiunii filatelice.

Emisiunea de timbre este completata de un set de 2 plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, blocul de 4 timbre şi minicoala de 5 timbre + 4 viniete.
Incepand cu ziua de vineri, 7 august 2015, emisiunea de marci postale Traieşte sanatos! Plantele medicinale, sanatatea casei tale! va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.