Filatelie / Podoabe si monede descoperite la Dinogetia

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 18.03.2015 12:47 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Cel mai recent proiect filatelic realizat de Romfilatelia ii poarta pe iubitorii de timbre in trecut, intr-o calatorie in lumea secolelor X-XI, invitandu-i sa descopere frumuseţea şi lucratura meşteşugita a pieselor de tezaur aflate in patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Romaniei.

Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei este un adevarat reper al patrimoniului istoric şi cultural naţional, acesta gazduind cele mai faimoase tezaure ale poporului roman, piese de mare valoare arheologica, reunite in colecţii şi expoziţii de seama ce aduc in prezent istoria de odinioara.
De altfel, tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a Romaniei s-a regasit in patrimoniul filatelic inca din anul 1971, la un an de la apariţia instituţiei, piesele de colecţie depaşind hotarele ţarii impreuna cu timbrul romanesc.

Emisiunea Colecţii de marca, cea mai noua colaborare dintre Romfilatelia şi Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei, continua cu cele 4 timbre ce compun emisiunea de marci poştale Colecţii de marca, ilustreaza podoabe şi monede descoperite la Dinogeţia, una din aşezarile importante ale regiunii Dunarii de Jos, zona ce a avut de-a lungul secolului al XI-lea o evoluţie infloritoare, relevata de cercetarile arheologice.
Marcile poştale cu valorile nominale de 3,00 lei, 4,50 lei, 9,10 lei şi 14,50 lei reproduc astfel piese descoperite in anii 1950 şi 1954, aparţinand tezaurului de la Dinogeţia, precum: crucea relicvar de la Dinogeţia, inele de aur şi argint, monede de aur şi verigi de aur.

Din punct de vedere tehnic, emisiunea este completata de un set de doua plicuri prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 20 timbre, minicoala de 4 timbre + 4 viniete şi blocul de 4 timbre + 2 viniete.

Incepand cu ziua de vineri, 20 martie 2015, emisiunea de marci poştale Colecţii de marca va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.