Filatelie / Premiera la aniversarea BNR

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 28.09.2015 12:24 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

La ceas aniversar - 135 de ani de la infiinţarea Bancii Naţionale a Romaniei, Romfilatelia ii dedica acesteia o emisiune de marci poştale, cu titlu omonim, sarbatorind astfel una dintre cele mai vechi instituţii ale statului roman, cu o importanţa incontestabila din punct de vedere cultural şi financiar.

Cele doua marci poştale ale emisiunii reproduc imaginea bancnotei de 20 lei, emisa la data  de 28 februarie 1881 şi aflata in patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Romaniei, impreuna  cu imaginile celor doi semnatari.
Astfel, timbrul cu valoarea nominala de 3,30 lei il infaţişeaza pe  Ion I. Campineanu, primul Guvernator al Bancii Naţionale a Romaniei, in timp ce timbrul cu valoarea nominala de 9,10 lei prezinta reversul bancnotei şi imaginea lui Emil Costinescu, primul Director al Serviciului Fabricarii şi Contabilitaţii Biletelor din cadrul BNR, pe care l-a condus timp de 16 ani.

Plicul prima zi şi trei forme de machetare completeaza emisiunea filatelica: coala de 20 de timbre, minicoala de 4 timbre cu manşeta ilustrata şi blocul de 2 timbre, ultimele doua elemente filatelice prezentand o caracteristica distincta - sigla Bancii Naţionale a Romaniei, vizibila doar in lumina UV.
In premiera filatelica, produsul special al emisiunii - albumul filatelic - prezinta un element grafic inedit: imprimarea faţa-verso pe hartie cretata a imaginii bancnotei emise in 1881, reprezentand manşeta blocului special al emisiunii.
Albumul filatelic este realizat in tiraj limitat de 265 de exemplare, fiind echipat cu blocul special, ce prezinta elemente grafice in folio aur şi cerneala vizibila in ultraviolet, şi cu plicul „prima zi”, avand ştampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 265.

Incepand de marţi, 29 septembrie a.c., elementele emisiunii filatelice se vor gasi spre achiziţionare in magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacau, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.