Filatelie / Ratele salbatice

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 21.03.2014 12:52 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia continua seria unuia dintre cele mai apreciate proiecte filatelice, dedicat temei Fauna, prin introducerea in circulatie a emisiunii de marci postale Rate salbatice, alcatuita din 4 timbre ce ilustreaza urmatoarele specii de rate:

Timbrul cu valoarea nominala de 1,20 lei prezinta Raţa mare (Anas platyrhynchos), stramoşul raţei domestice, specie sedentara care cuibareste si ierneaza in numar mare pe teritoriul Romaniei;
Rata motata (Aythya fuligula) este reprezentata pe timbrul cu valoarea nominala de 1,40 lei. In Romania, aceasta specie poate fi observata mai mult in timpul iernii, in zona litorala;
Timbrul cu valoarea nominala de 8,10 lei reproduce Rata lingurar (Anas clypeata), a carei caracteristica o reprezinta ciocul foarte puternic dezvoltat si turtit la varf, forma dupa care a si primit numele popular;
Rata mica (Anas crecca), ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei, se gaseste in numar mai mare la noi in tara in perioada iernii, avand cea mai mica talie dintre toate ratele cunoscute in Romania.

Alaturi de cele 4 timbre, emisiunea este completata de un plic prima zi pe care este reprodusa imaginea Ratei mandarin (Aix galericulata).
Introdusa in Europa, in sec. XVIII, ca pasare ornamentala pe lacurile din parcuri, specia se evidentiaza prin coloritul diversificat al penajului ratoiului, nefiind cunoscuta existenta ei pe teritoriul Romaniei.

Emisiunea este machetata in coala de 28 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta si bloc de 4 timbre (in album filatelic).

Produsul special al emisiunii il reprezinta albumul filatelic realizat intr-un tiraj limitat de 300 exemplare, echipat cu blocul de 4 timbre si plicul „prima zi” al emisiunii avand stampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 300.

Incepand cu ziua de luni, 24 martie 2014, emisiunea de marci poştale Rate salbatice va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.