Filatelie / Ritualul Calusului, doina, ceramica traditionala si colindatul

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 05.08.2014 13:46 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Proiectul filatelic Romania in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO, realizat de Romfilatelia, reuneşte pe timbre semnificaţii populare şi ilustreaza valorile perene ale tradiţiei romaneşti, patrimoniu reprezentativ pentru poporul roman şi o adevarata imagine a identitaţii neamului nostru.
Patrimoniul Cultural Imaterial romanesc insumeaza tradiţii şi expresii orale, ritualuri şi evenimente festive, dar şi cunoştinţe şi practici referitoare la natura, la univers şi la tehnici legate de meşteşuguri tradiţionale.

Patru dintre aceste obiceiuri şi manifestari, inscrise in lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitaţii UNESCO, sunt promovate cu mandrie prin prezenta emisiune de marci poştale: ritualul Caluşului, nominalizat şi acceptat in noiembrie 2005, care este reprodus pe marca poştala cu valoarea nominala de 6 lei,
Doina inclusa in octombrie 2009 şi transpusa pe timbrul cu valoarea nominala de 3,10 lei,  ceramica tradiţionala de Horezu inclusa in decembrie 2012 şi reprodusa pe marca poştala a coliţei dantelate, avand valoarea nominala de 9,10 lei.
Colindatul in ceata barbateasca este cel mai recent obicei al tradiţiei romaneşti, inclus pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO in decembrie 2013 şi ilustrat pe marca poştala cu valoarea nominala de 9,10 lei.
Cele 4 valori sunt completate de plicul prima zi, emisiunea fiind machetata in coala de 20 de timbre + 1 vinieta, minicoala de 6 timbre şi coliţa dantelata.
Incepand cu ziua de joi, 7 august a.c., emisiunea de marci poştale Romania in Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.