Filatelie / Senatul Romaniei, la un secol si jumatate de existenta

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 13.06.2014 14:56 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia marcheaza pe timbrele romaneşti o alta instituţie, Senatul Romaniei, la aniversarea unui secol şi jumatate de existenţa.
Cei 150 de ani de existenţa au insemnat decizii istorice fundamentale, precum Proclamarea Independenţei de Stat (1877) şi consfinţirea Marii Uniri din 1918, dar şi un proces evolutiv, infaţişand astazi Senatul drept o institutie fundamentala a Romaniei moderne, ce dezvolta tradiţiile sistemului democratic romanesc şi participa activ la consolidarea poziţionarii ţarii noastre in randul statelor cu democraţie avansata.

Timbrul emisiunii, cu valorea nominala de 1,00 leu, reproduce emblema Senatului Romaniei si respectiv cladirea Palatului Parlamentului, in care se afla sediul actual al Senatului.
Pe timbrul din colita dantelata, cu valoarea nominala de 14,50 lei, emblema Senatului Romaniei, este incadrata intr-un dublu perfor, iar fundalul colitei ilustreaza un fragment din Monitorul Oficial in care a fost reprodusa cuvantarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza la deschiderea primei sesiuni a Senatului Romaniei, imaginea primului sigiliu al Senatului, carora li se alatura vederea de ansamblu a Palatului Parlamentului. Stelele figurate pe fundalul mansetei colitei fac trimitere catre Uniunea Europeana, organism din care Romania face parte din ianuarie 2007.

Una din minicolile emisiunii prezinta in viniete (tabsuri), alaturi de marcile postale, imaginea reconstituita a primului sediu al Senatului Romaniei si aversul plus reversul monedei aniversare de 100 lei, realizate de Banca Nationala a Romaniei. Confectionata din aur, moneda a fost pusa in circulatie intr-un tiraj de 150 de exemplare.
Cele doua valori sunt completate de plicul prima zi şi intregul poştal, emisiunea fiind machetata in coala de 30 de timbre, minicoala de 8 timbre + 2 viniete, minicoala de 8 timbre + 2 tabs-uri şi coliţa dantelata.
Incepand cu ziua de marţi, 17 iunie 2014, emisiunea de marci poştale Senatul Romaniei, 150 de ani va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.