Filatelie / Serviciului Roman de Informatii si.... profunzimea spatiului cosmic

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 20.03.2015 13:13 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Marca poştala romaneasca se alatura acţiunilor prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la infiinţarea Serviciului Roman de Informaţii.

Sarbatorind astfel un sfert de secol de activitate al instituţiei, Romfilatelia introduce in circulaţie emisiunea aniversara de marci poştale INTELLIGENCE IN SLUJBA DEMOCRAŢIEI: 25 de ani, Serviciul Roman de Informaţii, proiect alcatuit dintr-un timbru şi o coliţa.

Timbrul emisiunii cu valoarea nominala de 8,10 lei ilustreaza logo-ul Serviciului Roman de Informaţii, alaturi de titlul emisiunii aniversare, pe un fundal sobru, bleumarin, ce sugereaza profunzimea spaţiului cosmic.
Imaginea Globului Pamantesc planeaza pe acest fundal, descrisa in cod binar, inconjurata de un halou al carui spectru luminos sugereaza suprapunerea dintre tonurile naturale ale atmosferei terestre şi un ton „electric” al monitoarelor ce servesc reprezentarii virtualului.
Harta Romaniei este reliefata in culoare de contrast, simbolismul transmiţand excelenţa specialiştilor romani in domeniul cibernetic.
Un element inedit al timbrului devine vizibil doar in lumina ultravioleta: steaua in opt colţuri şi insemnul Serviciului Roman de Informaţii apar centrate pe punctul de orizont din arcul haloului.

Timbrul coliţei cu valoarea nominala de 14,50 lei reda pe fundal drapelul tricolor al Romaniei, peste care este suprapus codul binar al lumii virtuale, din care se distinge, marcata cu roşu, secvenţa „11001”, traducerea in cod a cifrei „25”, varsta aniversata de Serviciul Roman de Informaţii.
Prin perforul rotund al timbrului şi prin alcatuirea grafica, acesta se constituie intr-un sigiliu de circulaţie universala, purtand insemnele Serviciului Roman de Informaţii şi anii de existenţa, 1990 - 2015.

Compoziţia coliţei alatura simbolurile puternice ale spiritului romanesc, Sfinxul din Bucegi şi un fragment din poarta sculptata din Maramureş, alaturi de un desen care reuneşte elemente geometrice repetate, sugerand un simbol care imbina armonios aspiraţia, continuitatea şi trainicia.
Suprafaţa cercului interior al siglei Serviciului Roman de Informaţii şi inscrisul „Intelligence in slujba democraţiei” devin vizibile in spectru luminos UV.

Din punct de vedere tehnic, emisiunea este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre, minicoala de 6 timbre cu manşeta ilustrata şi coliţa dantelata.

Incepand cu ziua de luni, 23 martie 2015, emisiunea aniversara de marci postale INTELLIGENCE IN SLUJBA DEMOCRAŢIEI: 25 de ani, Serviciul Roman de Informaţii va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.