Filatelie / Tezaure Monetare

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 22.10.2014 18:28 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia introduce in circulaţie o noua emisiune de marci poştale dedicata uneia dintre cele mai valoroase  colecţii din patrimoniul naţional: Colectia Numismatica a Bancii Nationale a Romaniei, Tezaure Monetare.
Prin valoarea simbolica si culturala pe care a dobandit-o de-a lungul timpului, moneda şi-a depasit cu mult functia de mijloc de schimb si de tezaurizare avuta initial, fiind unul dintre simbolurile suveranitaţii unui stat, alaturi de steag, stema, imn şi timbru.
Cea mai recenta emisiune filatelica ilustreaza pe timbrele romaneşti patru dintre monedele de colecţie aflate in patrimoniul Bancii Naţionale a Romaniei:
# pe timbrul cu valoarea nominala de 2,00 lei este reprezentat kosonul, singura moneda dacica de aur cunoscuta pana in prezent;
# marca poştala cu valoarea nominala de 2,40 lei prezinta unul dintre tezaurele alcatuite din drahme histriene, decoperite pe teritoriul Dobrogei şi pastrate in colecţia numismatica a Bancii Naţionale a Romaniei;
timbrul cu valoarea nominala de 8,10 lei ilustreaza talerul, stramoşul leului romanesc;
# ducatul veneţian, regasit in colecţia numismatica a Bancii Naţionale a Romaniei intr-un tezaur aparţinand secolelor XVII - XVIII, este reprodus pe marca poştala cu valoarea nominala de 14,50 lei.    
Cele 4 valori ale emisiunii sunt completate de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de
32 timbre si minicoala de 6 timbre + 6 viniete şi 2 tabs-uri şi blocul de 4 timbre (in album filatelic).
Produsul special al emisiunii este albumul filatelic, realizat in tiraj limitat de 321 exemplare şi echipat cu blocul de
4 timbre al emisiunii, avand elemente grafice in folio aur şi plicul „prima zi” al emisiunii cu ştampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 321.
Incepand cu ziua de vineri, 24 octombrie 2014, emisiunea de marci postale Colectia Numismatica a Bancii Nationale a Romaniei, Tezaure Monetare va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.