Filatelie / Timbru de argint aurit cu Sfintele Pasti

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 10.03.2015 13:43 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Sarbatoarea Paştelui, cea mai mare sarbatoare creştina, semnifica trecerea de la moarte la viaţa, de la cele pamanteşti la cele cereşti, momentele celebrarii fiind cu totul speciale - frumuseţea cantarilor, veşmintele preoţilor, bisericile inţesate de credincioşi cu lumanari aprinse exprimand astfel bucuria şi lumina celor ce vestesc şi a celor ce adeveresc: Hristos a inviat! Adevarat a inviat!

In apropierea marii sarbatori, Romfilatelia marcheaza pe timbrele romaneşti doua momente semnificative din viaţa lui Iisus Hristos – Rastignirea şi Invierea, dedicand tuturor credincioşilor emisiunea de marci poştale Sfintele Paşti 2015.

Cele doua marci poştale ale emisiunii propun un popas in Ardeal, la Nicula, in inima Transilvaniei, intr-unul dintre cele mai vechi aşezaminte monahale, important centru de spiritualitate şi cultura, cunoscut atat pentru pelerinajele la Icoana facatoare de minuni, cat şi pentru pictura icoanelor pe sticla.

Pe timbrul emisiunii cu valoarea nominala de 1,00 leu este ilustrata tema jertfei lui Hristos, mai precis imaginea iconografica a Maicii indurerate, in maniera specifica centrului de pictura Lancram, Sebeş. Icoana dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea şi se afla in patrimoniul Manastirii Nicula.

Pe timbrul coliţei emisiunii cu valoarea nominala de 9,10 lei este reprodusa icoana Invierea lui Iisus, pictata in centrul de la Nicula, in prima jumatate a secolului al XIX-lea şi aparţinand acum Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Pe manşeta coliţei regasim o alta reprezentare iconografica a centrului de pictura Lancram-Sebeş,
Icoana Rastignirii, care dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea şi se afla in prezent in Colecţia Manastirii Nicula.

Icoanele ilustrate pe timbrul şi coliţa emisiunii sunt reprezentari compoziţionale deosebit de valoroase, a caror semnificaţie transcende bariera timpului şi spaţiului, şi a caror alcatuire artistica accentueaza caracterul tainic al Sarbatorii Paştelui.
Produsele speciale ale emisiunii, realizate intr-o maniera grafica şi artistica originala, vin sa intregeasca viziunea filatelica asupra acestei mari sarbatori.

Albumul filatelic este realizat intr-un tiraj limitat de 411 exemplare şi este echipat cu blocul special de doua timbre al emisiunii şi plicul „prima zi” avand ştampila „prima zi” imprimata cu folio aur. Ambele produse sunt numerotate de la 001 la 411.

Produsul filatelic (timbru de argint aurit) este un produs exclusiv, concept Romfilatelia, realizat intr-un tiraj limitat de 365 de exemplare.
Timbrul din argint aurit, replica a marcii poştale de 1,00 leu, este insoţit de carnetul filatelic care conţine blocul de timbre „serie completa” al emisiunii, element realizat in premiera filatelica şi numerotat de la 001 la 365.

Emisiunea este completata de un plic prima zi şi doua intreguri poştale, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinieta, minicoala de 4 timbre (2 modele), coliţa dantelata şi doua blocuri speciale – blocul de 2 timbre (in album filatelic) şi blocul special „serie completa”, regasit in produsul filatelic.

Incepand cu ziua de joi, 12 martie 2015, emisiunea de marci poştale Sfintele Paşti 2015 va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.