Filatelie / Traditie romaneasca cu lauta, cobza, vioara, naiul, tulnicul

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 02.05.2014 14:47 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia imbraţişeaza din nou iniţiativa PostEurop de realizare a unor emisiuni de marci poştale sub genericul Europa 2014.
Pentru anul acesta, tema prestabilita de PostEurop este Instrumente muzicale naţionale, subiect regasit printre preferinţele colecţionarilor.
Cele doua timbre ale emisiunii reunesc, intr-o maniera grafica artistica deosebita, o serie de instrumente muzicale din iconografia lacaşurilor de cult ortodoxe din Moldova, precum şi instrumente definitorii pentru tradiţia romaneasca, cum sunt lauta, cobza, vioara, naiul, tulnicul.
Tulnicul, vechi instrument originar din Ţara Moţilor, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 2,10 lei.
Considerat parte din moştenirea culturala a poporului roman, tulnicul este infaţişat in mana unui inger, simbol al sacralitaţii, dar şi in mainile unei copiliţe de la munte, pastratoare gingaşa a obiceiurilor şi tradiţiilor ancestrale.
Lauta, prezentata pe pe timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei, este un instrument popular asemanator cobzei, al carui renume se datoreaza şi faptului ca majoritatea partiturilor aparute foloseau tabulatura, accesibila şi celor care nu cunoşteau notaţia muzicala.
Muzica este sugerata printr-un taraf de lautari, personaje pitoreşti ale mahalalelor şi pieţelor de odinioara, in cadrul caruia interpreţii canta la vioara, lauta şi nai.
Celor doua timbre li se alatura un plic prima zi, pe care sunt ilustrate doua instrumente paradoxal asemanatoare: orga de biserica, sugerand astfel caracterul religios şi naiul, o orga in miniatura, instrument atat de drag romanilor prin sunetul diafan şi interiorizat, cunoscut in spaţiul cultural – etnic romanesc inca din Antichitate şi regasindu-se in universul existenţial al dacilor.
Incepand cu ziua de luni, 5 mai 2014, emisiunea de marci poştale Europa 2014 - Instrumente muzicale naţionale va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.
Totodata, Romfilatelia anunţa participarea Romaniei in cadrul competiţiei EUROPA 2014, concurs organizat anual de PostEurop, in urma caruia este premiat cel mai frumos timbru al operatorilor poştali desemnaţi.
Timbrul romanesc participant (valoare 2,10 lei) va putea fi votat incepand cu data de 9 mai www.posteurop.org/europa2014. Perioada de votare se incheie la data de 31 august a.c.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.