Filatelie / Turnurile Timpului, Turnuri cu Ceas

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 01.10.2014 10:13 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Recunoscand valoarea istorica şi arhitecturala a ceasurilor şi turnurilor cu ceas, Romfilatelia dedica emisiunea de 6 timbre Turnurile Timpului, Turnuri cu Ceas catorva dintre cele mai reprezentative ansambluri de acest fel construite de-a lungul timpului in Romania.

Pe timbrul cu valoarea nominala de 3,00 lei este reprodus Turnul Primariei din Oradea, al carui orologiu sta marturie pentru vremurile istorice apuse, cantand la ore fixe “Marsul lui Iancu” şi pastrand urmele bataliilor pentru eliberarea Transilvaniei din anul 1944.
Timbrul cu valoarea nominala de 3,10 lei ilustreaza Turnul Trompetilor din Medias, a carui construcţie a fost finalizata in anul 1551 şi avand o inaltime de 68 m si o inclinatie fata de axa verticala de 2,28 m, ceea ce-l poziţioneaza in topul primelor zece cladiri inclinate din lume.
Turnul cu Ceas al Palatului Culturii din Iasi este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominala de 3,30 lei.
Inspirata din stilul Palatului de Justitie din Paris, construcţia arhitectului I. D. Berindei prezinta opt clopote care reproduc, la ora exacta, melodia „Hora Unirii”.
Timbrul cu valoarea nominala de 3,60 lei reproduce Turnul Palatului Comunal din Buzau, cladirea care incorporeaza si turnul fiind construita intre anii 1899 si 1903 dupa proiectul arhitectului Alexandru Savulescu si fiind inaugurata in prezenta Regelui Carol I, in 1904. Turnul are o inaltime de 20 m, iar orologiul sau a fost instalat in 1903.
Turnul Casei Sfatului din Brasov este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 4,70 lei.
Initial, Casa Sfatului din centrul orasului Brasov a fost doar un turn de supraveghere, dar in timp cladirii i s-au adaugat noi incaperi si turnul, in care a fost instalat un ceas cu cadrane pe toate cele patru fete.
Pe timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei este ilustrat Turnul Central al Castelului Peles, unul dintre cele mai frumoase castele ale Europei, de altfel primul electrificat de pe continent.
Turnul central al castelului are o inalţime de 66 m, cele trei cadrane ale ceasului principal al turnului fiind decorate cu simboluri astrale, iar cadranele fiind orientate catre punctele cardinale sud, est si vest.
Cele 6 valori sunt completate de plicul prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 timbre si minicoala de 4 timbre cu manseta ilustrata.
Incepand cu ziua de vineri, 3 octombrie 2014, emisiunea de marci postale Turnurile Timpului, Turnuri cu Ceas va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.