Filatelie cu 625 de ani de atestare a Sucevei

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 29.05.2013 19:40 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia se alătură acţiunii de celebrare a acestui eveniment şi introduce în circulaţie o emisiune de mărci poştale intitulată Suceava – 625 de ani de la prima menţiune documentară.
Anul 2013 marchează împlinirea a 625 de ani de când Suceava a fost atestată documentar, printr-un act emis de către Petru I Muşat la 11 februarie 1388 din „cetatea Sucevei”. Domnitor al Moldovei în perioada 1375-1391, Petru I Muşat este cel care construieşte Cetatea Sucevei, zideşte Biserica Sfântul Gheorghe – Mirăuţi şi bate prima monedă a Moldovei, groşul moldovenesc din argint.
Emisiunea aniversară este alcătuită din două timbre poştale, ce ilustrează monumente reprezentative din istoria şi cultura oraşului, după cum urmează: timbrul cu valoarea nominală de 14,50 lei ilustrează Cetatea de Scaun a Sucevei, construită în timpul domniei lui Petru I Muşat şi capitală moldavă până la mijlocul secolului al XVI-lea, fiind distrusă în totalitate în urma unui puternic cutremur; marca poştală cu valoarea nominală de 4,30 lei ilustrează Biserica Sfântul Gheorghe – Mirăuţi, o altă ctitorie a lui Petru I Muşat, ce datează din secolul XVII şi reprezintă cea mai veche biserică din Suceava.  
Alături de cele două timbre, emisiunea filatelică mai conţine un plic prima zi şi un album filatelic, iar ca formă de machetare, au fost folosite coliţa dantelată, minicoala de 8 timbre + 1 vinietă şi coala de 32 de timbre.
Albumul filatelic este realizat în tiraj limitat de 400 de exemplare şi este echipat cu coliţa dantelată cu cele 2 timbre ale emisiunii, având elemente grafice în folio aur şi un plic „prima zi” cu ştampila „prima zi” aplicată în folio aur.
Începând cu ziua de joi, 30 mai 2013, emisiunea de mărci poştale Suceava – 625 de ani de la prima menţiune documentară va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.