Filatelie cu fiare de calcat

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 29.08.2012 12:02 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia completează prima serie a unei emisiuni filatelice cu tematică inedită şi introduce în circulaţie emisiunea de mărci poştale „Fiare de călcat (II) – Colecţii româneşti”, alcătuită din 6 timbre - cu valorea nominalăde 0,80 lei, 1,00 lei, 1,20 lei, 1,60 lei, 5,00 lei şi 14,50 lei, un întreg poştal, o coliţă nedantelată, plicul „prima zi”, un carton filatelic şi un produs special – albumul filatelic, realizat în tiraj limitat de 500 de exemplare şi echipat cu cele 6 timbre, coliţa nedantelată şi setul de 2 plicuri „prima zi”.
Producătorii de mărfuri vestimentare au urmărit dintotdeauna raportarea pretenţiilor şi dorinţelor consumatorilor la evoluţia modei, ceea ce a dus la apariţia fiarelor de călcat în societate.
Cunoscând o varietate de modele în funcţie de mecanismul de funcţionare sau utilizarea acestora (pentru uz industrial, casnic, general ori pentru voiaj), fiarele de călcat au suferit numeroase transformări de-a lungul timpului, pornind de la cele mai ingenioase – care utilizau cărbunele pentru a funcţiona, până la cele electrice şi, ulterior, cele cu aburi, devenite populare după anul 1940. Cum gusturile, obiceiurile de consum şi necesităţile consumatorului au evoluat în timp, şi forma fiarelor de călcat a fost modificată – de la cele care imitau păsări, animale şi nave până la forme estetice şi moderne, care pun accentul pe uşurinţa în folosire, consumul şi fiabilitatea fierului de călcat.
Cu toate acestea, fierul de călcat nu este doar un simplu obiect folosit la călcarea vestimentaţiei, ci este cunoscut şi ca un răspândit produs de colecţie, ce stă la baza a numeroase congrese de prezentare, unde se reunesc colecţionari de pretutindeni. Anul acesta, oraşul Sinaia găzduieşte în premieră pentru ţara noastră cel de-al 14-lea Congres Internaţional al Colecţionarilor de Fiare de Călcat.
Începând cu ziua de sâmbătă, 1 septembrie 2012, emisiunea de mărci poştale „Fiare de călcat (II) – Colecţii româneşti” va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.