Filatelie cu florile desertului

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 27.01.2014 12:05 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Flora, tema indragita de pasionaţii filateliei, este abordata şi in acest an de Romfilatelia in emisiunea de marci poştale Florile deşertului, realizata intr-o maniera ilustrativa deosebita.

Deşi este o zona geografica cu reputaţia de a susţine puţine forme de viaţa, deşertul ofera totuşi oamenilor nenumarate şi variate plante. Patru dintre acestea sunt ilustrate pe marcile poştale ale emisiunii, dupa cum urmeaza:
- Echinocereus triglochidiatus este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 1,00 leu. Aparţinand familiei Cactaceae, planta este bogat lastarita, infloreşte in lunile aprilie-iunie, iar florile acesteia au culoarea roşie-portocalie;
- Timbrul cu valoarea nominala de 1,40 lei infaţişeaza Baileya multiradiata, o planta erbacee anuala sau perena cu viaţa scurta, ce aparţine familiei Compositae. Aceasta se remarca prin culoarea galbena a florilor şi frunzele penate, acoperite cu peri, iar perioada de inflorire este aprilie-octombrie;
- Solanum elaeagnifolium, planta ce aparţine familiei Solanaceae, este reprodusa pe marca poştala cu valoarea nominala de 8,10 lei. Este o planta invaziva, periculoasa pentru culturile agricole şi rezistenta la uscaciune. Infloreşte in perioada aprilie-august, iar fructele sale roşii-portocalii sunt toxice, caracteristica definitorie pentru toate speciile din familia Solanaceae;
- Hibiscus denudatus este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 14,50 lei şi reprezinta un arbust peren ce aparţine familiei Malvaceae. Creşte in sud-vestul Statelor Unite ale Americii, nordul Mexicului, dar şi in regiuni deşertice, pante sau platouri stancoase, de pana la 600 m altitudine.

Alaturi de cele patru timbre, emisiunea mai conţine şi un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 28 de timbre, minicoala de 4 timbre, blocul de 4 timbre şi intregul poştal.
Produsul special al emisiunii il reprezinta albumul filatelic, realizat intr-un tiraj limitat de 300 exemplare şi echipat cu blocul de 4 timbre al emisiunii şi plicul prima zi al emisiunii, avand ştampila prima zi aplicata in clar in folio aur. Ambele produse sunt numerotate cu negru de la 001 la 300.
Incepand cu ziua de miercuri, 29 ianuarie 2014, emisiunea de marci poştale Florile deşertului va putea fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.