Filatelie cu INVIEREA DOMNULUI - Coborarea la IAD a MANTUITORULUI

Scris de Gabriela Stegarescu | Publicat in 09.03.2017 10:48 | Publicat in DOCUMENTAR | Tipareste pagina

Romfilatelia continua tradiţia de a vesti bucuria unica a Invierii Domnului printr-un proiect filatelic special.
Anul acesta, emisiunea de marci poştale dedicata Sfintelor Paşti este şi mai deosebita intrucat creştinii ortodocşi şi catolici sarbatoresc Invierea Mantuitorului in aceeaşi zi. Cu acest prilej, timbrele proiectului prezinta reproduceri iconografice aparţinand celor doua ramuri ale creştinismului.

Intitulata sugestiv Sfintele Paşti 2017, emisiunea aduce in atentia publicului elemente filatelice valoroase, care susţin şi imbogaţesc tematica proiectului. Acestea sunt disponibile incepand de vineri, 10 martie a.c., in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara, precum si in magazinul online de pe romfilatelia.ro.

Pe cele doua marci poştale ale emisiunii, avand valoarea nominala de 1,30 lei, sunt ilustrate doua icoane reprezentand Rastignirea Mantuitorului.
Icoana Rastignirea Domnului Iisus Hristos, reprodusa pe unul din timbre, se afla in patrimoniul Manastirii „Radu Voda” din Bucureşti şi este o reprezentare cunoscuta inca din prima era crestina.
Pe cel de-al doilea timbru se regaseşte icoana Rastignirea Domnului aparţinand Catedralei „Sfantul Iosif” din Bucuresti.
Catedrala „Sfantul Iosif” este Scaunul Arhiepiscopului Mitropolit de Bucuresti, suflul viu al comunitatii catolice din sudul Romaniei, monument istoric, cultural si arhitectonic inscris in patrimoniul national si european.
Solemnitatea „Sfantul Iosif, sotul Sfintei Fecioare Maria” a fost aleasa ca hram al catedralei si se celebreaza in fiecare an in ziua de 19 martie.

Emisiunea este completata de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de
28 de timbre, minicoala de 8 timbre + 1 vinieta, minicoala de 8 timbre (4 serii), coliţa dantelata, blocul special de 3 timbre (in produs filatelic) şi blocul special de 2 timbre + coliţa dantelata (in album filatelic).
Pe timbrul coliţei dantelate, cu valoarea nominala de 12 lei, este ilustrata icoana Invierea Domnului, parte din fondul iconografic al Schitului Darvari din Bucuresti. 

Plina de simboluri, icoana Invierea Domnului - Coborarea la Iad a Mantuitorului  Il arata pe Iisus calcand in picioare portile iadului. Coborare la iad poarta in sine inceputul inaltarii omului, pentru care moartea fizica devine doar o trecere, o cale de acces spre viata cea noua, vesnica.
Pe manseta colitei este reprezentata icoana Maica Domnului Indurerata ce apartine Manastirii „Radu Voda”.

Albumul filatelic este realizat in tiraj limitat de 403 exemplare si este echipat cu blocul special al emisiunii (continand doua timbre nedantelate si colita emisiunii) precum si plicul „prima zi” avand stampila „prima zi” aplicata in clar in folio aur, ambele produse fiind numerotate de la 001 la 403.

Produsul filatelic special (cu timbru de argint) este un produs exclusiv, concept Romfilatelia, realizat intr-un tiraj limitat de 353 exemplare. Timbrul din argint este replica a marcii postale din colita emisiunii si este inserat in acest album, alaturi de certificatul de autenticitate si blocul special de trei timbre (seria emisiunii alaturi de timbrul nedantelat al colitei), numerotat de la 001 la 353.

 
 
 
 

Tu ce parere ai ?


 

Ti-a placut articolul?

Daca informatia ti s-a parut interesanta, distribuie link-ul si prietenilor.